ANAF a început să trimită notificări către persoanele fizice cu privire la donațiile lor către ONG-uri

Mai multe persoane fizice au primit notificări din partea ANAF în Spațiul Privat Virtual (SPV) referitoare la donația lor către ONG-uri prin Formularul 230. Alte persoane fizice urmează să le primească prin Poșta Română.

Prin acest formular, se putea dona până la 3,5% din impozitul anual datorat în calitate de salariat. Titlul notificării este: „notificare privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult”.

ANAF dorește să se asigure că formularul nu a fost completat de altcineva, având în vedere posibilitatea de a depune direct această formă de sprijin către ONG-uri. În document, Fiscul subliniază că prin această notificare solicită colaborarea ta pentru a verifica corectitudinea și completitudinea informațiilor din evidența fiscală.

Dacă ai completat deja Formularul 230 pentru ONG-ul specificat în notificare, nu trebuie să faci nimic în continuare.

Atenție! Dacă nu ai ales să donezi până la 3,5% din impozitul tău anual sau nu ai solicitat această direcționare către entitatea nonprofit/unitatea de cult menționată, e necesar să informezi în scris ANAF-ul în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

Dacă nu reacționezi în acest interval, ANAF va considera că opțiunea înregistrată în sistemul lor este cea exprimată de tine, iar autoritățile fiscale vor proceda conform pentru direcționarea sumei de până la 3,5% din impozitul pe venit datorat.

ANAF, venituri, Fisc
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Apar noi schimbări la ANAF în septembrie 2024

ANAF va modifica procedura eliberării adeverințelor de venit pentru persoanele fizice în urma publicării Ordinului 1.048/2024 în Monitorul Oficial la data de joi, 13 iunie 2024. Schimbările intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării, adică pe 4 septembrie 2024.

În primul rând, conform noilor reglementări, cererile și adeverințele de venit emise de ANAF nu vor mai conține motivul pentru care sunt solicitate. Această informație va fi eliminată din documente, însă perioada de valabilitate a acestora va rămâne de 90 de zile.

În al doilea rând, va fi introdusă o adeverință specială pentru persoanele fizice fără venituri. Această schimbare va permite celor care nu au venituri să obțină un document distinct de la Fisc care să ateste acest lucru.

În prezent, adeverințele de venit emise de ANAF indică dacă persoana are sau nu are venituri. Noile modificări vor clarifica această distincție prin introducerea unei adeverințe specifice pentru persoanele fără venituri, separată de cea destinată celor cu venituri. Aceste ajustări vor asigura o mai mare claritate și coerență în procesul de eliberare a documentelor fiscale pentru persoanele fizice în România.