O persoană care este îngropată în datorii are dreptul la o a doua şansă – este filosofia care a stat la baza deciziei Guvernului condus de Mario Monti de a adopta legea falimentului familiilor. Multe persoane care au divorţat ori s-au îmbolnăvit sau şi-au pierdut locul de muncă au intrat într-o dinamică negativă a datoriilor, din care nu mai au ieşire. Unii au căzut pradă cămătarilor, scrie Agerpres.

Datele la nivelul întregii Peninsule sunt alarmante: peste 27% dintre familii au datorii, media fiind, potrivit datelor oferite de Banca d’Italia, de aproape 44 de mii de euro pe familie. În condiţiile în care multe familii au un venit inferior cifrei de 20 de mii de euro pe an, rambursarea datoriilor pare o utopie. Datoriile sunt însă echivalente sărăciei, iar cifrele vorbesc de la sine: numai 2,2% dintre familiile bogate au datorii, faţă de aproape 38% dintre familiile cu venituri relativ modeste.

Legea va permite celor îngropaţi în datorii să facă apel la o instituţie special creată, care va face gratuit o evaluare materială a familiei şi va pune la punct un plan de restructurare a datoriilor. Acest plan, odată pus la punct, va fi analizat de un judecător, care va spune dacă este sau nu realist, luând în considerare şi dacă sunt de plătit pensii alimentare. În caz afirmativ, executările silite sunt imediat suspendate şi i se va putea acorda familiei debitoare şi un împrumut în limita a 25 de mii de euro.

Judecătorul va analiza periodic bunul comportament al datornicului şi în cazul respectării planului, o parte din datorii poate fi anulată, chiar dacă este vorba de bănci sau instituţii.

Fiscul şi Garda Financiară vor veghea pentru ca familiile care cer falimentul să nu fie din categoria celor care au Ferrari la scară, ci din categoria celor care şi-au luat în rate un televizor sau un Fiat Panda, în momentul în care aveau posibilitatea, şi care, din varii motive enumerate mai sus, nu îşi permit să le mai achite.

Legea italiană nu este singulară în Europa: în Suedia, Danemarca şi Germania există din 2005 legi care tutelează familiile în dificultate financiară. Un demers asemănător a fost încercat şi în România, însă autorităţile s-au arătat indiferente.