Numărul deceselor de la începutul pandemiei în Italia creşte astfel la 46.464, iar cel al infectărilor la 1.238.072. Dintre acestea, 733.810 sunt cazuri active în prezent.

Deşi majoritatea persoanelor infectate sunt izolate la domiciliu, presiunea asupra spitalelor este în creştere, în condiţiile în care sunt 33.072 de internări, cu 658 mai multe faţă de luni, iar 3.612 pacienţi se află la terapie intensivă, transmite agerpres.ro

În urma noului val epidemic guvernul de la Roma a închis barurile, restaurantele şi magazinele în zonele cele mai afectate şi a impus interdicţia de circulaţie nocturnă la nivel naţional, măsuri în vigoare cel puţin până pe 3 decembrie.

Dar Italia evită deocamdată un lockdown generalizat cum a fost în primăvară, instituind trei niveluri de restricţii, galben, portocaliu şi roşu, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare regiune.

Când a apărut, de fapt, coronavirusul în Italia

Insitutul Național al Cancerului (INT) din Italia, cu sediul la Milano a publicat un studiu care arată că virusul ucigaș circulă în Italia din septembrie 2019. Asta arată că boala provocată de acest agent patogen s-ar fi putut răspândi în afara Chinei mai devreme decât s-a crezut anterior.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că noul coronavirus şi COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, nu erau cunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie.

Primul pacient cu COVID-19 din Italia a fost depistat pe 21 februarie într-un orăşel de lângă Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Dar descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista ştiinţifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoşi înscrişi într-un studiu de screening al cancerului pulmonar între septembrie 2019 şi martie 2020, au dezvoltat anticorpi la coronavirus cu mult înainte de luna februarie.

Un alt test specific pentru anticorpi la SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena (regiunea Toscana) pentru aceeaşi cercetare intitulată „Detectarea neaşteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia”.

Acesta a arătat că patru cazuri datând din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive la anticorpi care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat pentru Reuters Giovanni Apolone, coautor al studiului.

Aceasta este principala constatare: persoane fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut şi anticorpi capabili să omoare virusul, a spus Apolone.