Acest zid înalt de 10 metri vizează să evite divergenţele între trupele israeliene şi cele ale armatei libaneze ale căror poziţii respective sunt uneori separate doar de câţiva metri, a declarat televiziunea.

În ianuarie, armata israeliană a anunţat acest proiect precizând că zidul trebuie să protejeze blocurile de locuinţe recent construite la Metulla de tirurile trase de lunetişti din satul libanez Kfar Kila, situat la un kilometru în faţă de actuala barieră de securitate de-a lungul frontierei.

Israelul a coordonat construcţia acestei lucrări cu Libanul prin intermediul FINUL (Forţa interimară a Naţiunilor Unite în Liban), a precizat Canalul 10.

Israelul şi Libanul sunt din punct de vedere tehnic în război, dar responsabili militari din ambele ţări se întâlnesc regulat sub auspiciile FINUL pentru a discuta probleme de frontieră.

Fermierii din Metulla se plâng că au fost vizaţi de trăgători de elită în trecut şi că sunt frecvent atacaţi cu pietre aruncate din partea libaneză a frontierei.

În 2006, un scurt război sângeros şi devastator a avut loc între Israel şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah care controlează regiunea de frontieră.
Sursa: Agerpres