O companie din orașul israelian Haifa testează un medicament care s-ar putea dovedi salvator pentru ieșirea omenirii din carantină impusă de criza COVID-19. Șase pacienți cu coronavirus grav bolnavi din Israel, care sunt considerați cu risc ridicat de mortalitate, au fost tratați cu celule pe bază de placentă Pluristem și au supraviețuit.

Pacienții au fost tratați în trei centre medicale israeliene diferite timp de o săptămână și suferă de insuficiență respiratorie acută și complicații inflamatorii asociate cu COVID-19. Patru dintre pacienți au demonstrat, de asemenea, eșecul altor sisteme de organe, inclusiv insuficiență cardiovasculară și renală, scrie The Jerusalem Post.

Discuții pentru testare în SUA și Europa

Nu numai că toți pacienții au supraviețuit, potrivit Pluristem, dar patru dintre ei au arătat o îmbunătățire a parametrilor respiratorii, iar trei dintre ei sunt aproape de renunțarea la ventilatoare. Mai mult, doi dintre pacienții cu afecțiuni medicale preexistente prezintă o recuperare clinică, pe lângă îmbunătățirea respirației.

„Suntem mulțumiți de acest rezultat inițial și ne-am angajat să valorificăm celulele PLX în beneficiul pacienților și sistemelor de asistență medicală”, a declarat CEO-ul și președintele Pluristem, Yaky Yanay. „Pluristem este dedicat să folosească avantajele sale competitive în fabricația pe scară largă pentru a putea livra celule PLX unui număr mare de pacienți cu nevoie semnificativă.”

Pluristem intenționează să aplice pentru inițierea unui studiu clinic multinațional pentru tratamentul complicațiilor asociate cu coronavirus. Compania este deja în discuții cu autoritățile de reglementare din Statele Unite și Europa pentru a „defini strategia clinică pentru COVID-19”.