Israelul a ajuns la concluzia că cele mai importante instalaţii nucleare iraniene sunt ascunse la o adâncime mai mare decât anticipase anterior, ceea ce le face practic invulnerabile la eventuale lovituri aeriene, scrie ziarul britanic, cu referire la surse bine informate din cadrul unor servicii secrete occidentale.

În cazul unui astfel de atac, pierderile forţelor aeriene ale statului evreu s-ar putea ridica la 20% din aparatele de zbor implicate în operaţiune. Acest lucru îi lasă Israelului două opţiuni: fie o operaţiune terestră, fie utilizarea de rachete balistice cu focoase nucleare.

În opinia surselor Sunday Times, ceea ce nu este în puterea a zeci de avioane de luptă israeliene şi, anume, distrugerea uzinei Fordow poate face o singură rachetă balistică Jericho III, echipată cu un focos tactic echivalând cu forţa explozivă a 1.000 de tone de TNT.

Israelul, conform uneia dintre surse, se vede obligat să-şi schimbe în mod constant planurile în funcţie de informaţiile ce îi parvin din teren în legătură cu dezvoltarea programului nuclear iranian. Cu zece ani în urmă, fostul premier Ariel Sharon ar fi putut rezolva problema nucleară iraniană fără prea mari complicaţii, însă acum instalaţiile nucleare sunt apărate mult mai bine, potrivit experţilor.

Premierul Benjamin Netanyahu recunoaşte că un atac convenţional nu ar putea decât să încetinească dezvoltarea programului nuclear al Iranului. Cu toate acestea, el crede că şi aşa ar fi o realizare, notează în acest context Jerusalem Post, adăugând că în ajunul bombardării reactorului nuclear irakian în 1981 se făceau auzite speculaţii similare.

În 2010, conform investigaţiei de presă întreprinsă de ziaristul Ilana Dayan, şeful Statului Major, generalul Gabi Ashkenazi, şi directorul serviciului de informaţii externe Mossad, Meir Dagan, au dejucat încercarea premierului Netanyahu şi a ministrului apărării Ehud Barak de a ataca Iranul.

În acest context, ziarul Maariv îl citează pe Dan Halutz, fostul şef de Stat Major al Forţelor de Apărare israeliene, care, deşi recunoaşte că un atac nuclear este singura modalitate de a pune capăt programului de înarmare nucleară al Iranului, el îşi exprimă speranţa că premierul Netanyahu va avea suficientă luciditate pentru a respinge ideea unui astfel de atac.
Sursa: Agerpres