Potrivit sursei citate, francul ar putea să se deprecieze în continuare în raport cu celelalte valute, dacă se adevereşte scenariul conform căruia Banca Centrală a Elveţiei ţinteşte un coridor de 105 – 110 franci/euro.

"Aprecierea leului faţă de franc şi deprecierea francului faţă de leu din ultimele 10 zile este determinată cu precădere de ceea ce se întâmplă pe piaţa internaţională şi acolo nu avem niciun merit. Noi avem cel mult abilitatea să ne vedem lungul nasului şi să nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala. De la 99 de euro cenţi, francul a venit uşor către 105 – 106", a explicat guvernatorul BNR, într-o conferinţă de presă.

El a făcut referire şi la informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora Banca Centrală a Elveţiei nu va mai apăra o anumită valoare în ceea ce priveşte raportul franc/euro, ci un curs între 105 şi 110 franci/euro, ceea ce ar însemna că mai este loc pentru o apreciere a leului faţă de franc "fără ca BNR să facă ceva".

"Deci, este posibil să se mai aprecieze leul faţă de franc dacă această apreciere şi coridorul de care se vorbeşte se va adeveri ca fiind real. Mai mult, se vorbeşte că ceea ce a deranjat cel mai mult Banca Elveţiei nu a fost raportul 1,2 franci/euro, ci faptul că raportul dintre franc şi dolar s-a depreciat foarte mult, iar marea parte a capitalurilor sunt în dolari americani şi acolo este problema. Să vedem ce o să iasă din jocul acesta în trei", a explicat guvernatorul BNR. AGERPRES