Nu există nicio autorizaţie internaţională pentru o intervenţie militară în Siria. Noi punem în gardă contra oricărei acţiuni sau declaraţii care nu ar face decât să creeze mai multe tensiuni în regiune. Sper că responsabilii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-un astfel de vacarm periculos, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi.

Preşedintele american, Barack Obama, se întâlneşte sâmbătă cu echipa de securitate naţională pentru a discuta despre informaţiile referitoare la atacurile cu arme chimice în Siria. Conform Casei Albe, sunt disponibile mai multe opţiuni.

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a declarat vineri că Pentagonul a început să se pregătească pentru eventualitatea în care preşedintele Barack Obama va ordona o intervenţie militară în Siria, dacă se vor confirma acuzaţiile că regimul de la Damasc a folosit armele chimice.

Opoziţia siriană a acuzat regimul Bachar al-Assad că a comis miercuri, la periferia Damascului, atacuri cu arme chimice. Damascul neagă cu fermitate acest lucru şi a acuzat sâmbătă, la rândul său, că rebelii folosesc în lupte astfel de arme.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius a declarat sâmbătă la Ramallah, Cisiordania, că totul arată că regimul sirian a comis atacul chimic de miercuri. Toate informaţiile de care dispunem converg pentru a spune că a existat un masacru cu arme chimice în apropiere de Damasc şi a indica faptul că regimul lui Bachar al-Assad este la originea lui, a spus Fabius la sfârşitul unei întâlniri cu premierul palestinian, Rami Hamdallah.

Abbas Araghchi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, a declarat sâmbătă, că există dovezi că grupările teroriste au condus acţiunea de utilizare a armelor chimice.

SURSA: Agerpres