Raportul de 154 de pagini, ‘Strategia SUA de neproliferare pentru Orientul Mijlociu în schimbare’, elaborat de cinci experţi în domeniu, recomandă ca preşedintele Barack Obama să precizeze clar că Statele Unite vor acţiona militar pentru a preveni obţinerea armei nucleare de către Iran.

"Pe baza traiectoriei curente a programului nuclear al Iranului, estimăm că acesta ar putea ajunge la capacitatea critică la mijlocul anului 2014", precizează raportul, care defineşte "capacitatea critică’ drept punctul în care Iranul ar fi capabil să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru una sau mai multe bombe, fără a fi detectat de Occident.

Până la mijlocul lui 2014, Iranul are suficient timp pentru a construi un sit secret pentru îmbogăţirea uraniului sau pentru a-şi mări în mod semnificativ numărul de centrifuge pentru programul său nuclear, susţine David Albright, unul dintre autori şi preşedinte al Institutului pentru Ştiinţe şi Securitate Internaţională.

"Nu credem că există o uzină secretă pentru îmbogăţire care să producă o cantitate semnificativă de uraniu în acest moment", a afirmat acesta pentru Reuters, precizând însă că există motive reale de îngrijorare privind construirea în viitor a unei astfel de uzine.

Raportul recomandă ca SUA şi aliaţii săi să-şi intensifice sancţiunile împotriva Teheranului, iar guvernul american să-şi anunţe intenţia de a folosi aceste sancţiuni pentru a impune un ‘embargo internaţional de facto asupra tuturor investiţiilor şi schimburilor comerciale cu Iranul’, dacă acesta nu se supune rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

"Preşedintele ar trebui să declare explicit că va utiliza forţa militară pentru a distruge programul nuclear al Iranului, dacă acesta ia măsuri decisive în direcţia producerii unei bombe", se mai arată în raportul experţilor americani.
Sursa: Agerpres