"La ora actuală Iranul nu mai vinde petrol Greciei", a declarat Rostam Qasemi, adăugând însă că "Iranul nu are probleme în vânzarea petrolului şi a produselor sale petroliere", conform Agerpres.

Al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, Iranul produce aproximativ 3,5 milioane barili de petrol pe zi şi exportă aproximativ 2,5 milioane barili pe zi. În 2011 Iranul a exportat spre Grecia aproximativ 100.000 de barili pe zi, adică aproximativ o treime din importurile de petrol ale Greciei.

Ţările membre ale Uniuni Europene au decis la data de 23 ianuarie să impună, gradual, un embargou petrolier fără precedent împotriva Iranului din cauza programului nuclear al Teheranului. Noile contracte petroliere cu Iranul sunt interzise cu efect imediat, însă principalii cumpărători de petrol iranian din UE (Grecia, Italia şi Spania) au timp până la data de 1 iulie 2012 să anuleze contractele existente şi să găsească alţi furnizori.

Săptămâna trecută un oficial din Ministerul grec al Energiei, a confirmat că Grecia caută "surse alternative" pentru aprovizionarea cu petrol ca urmare a embargoului impus de UE. Potrivit oficialului, Grecia înregistrează să-şi majoreze cantităţile importate din Rusia, Irak, Arabia Saudită sau Libia.

Italia (180.000 de barili pe zi) şi Spania (160.000 de barili pe zi) sunt principalii importatori europeni de petrol iranian. În 2011, Teheranul a exportat aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi (18% din exporturile sale) spre Uniunea Europeană.