”Arhitectura unui astfel de exerciţiu este sofisticată şi are nevoie de facilitarea profesionistă şi de resurse dedicate. Spre deosebire de dezbaterile electorale anterioare, constatăm o mai mare pondere a temelor economice în agenda de anul acesta. Mediul de afaceri şi-a asumat, în ultimii ani, o funcţie activă, cu rol de sistem imunitar. Recomandările AmCham oferă o imagine clară a priorităţilor mediului de afaceri cu privire la unele domenii strategice ce necesită intervenţii imediate şi pe termen mediu. Sperăm să regăsim cât mai multe dintre recomandările raportului Priorităţi pentru România în platformele economice propuse de partide în scopul atingerii obiectivului comun de creştere a competitivităţii economice a României”, consideră Ionuţ Simion.

Acesta a precizat că reprezentanţii AmCham România au început deja discuţiile cu liderii partidelor parlamentare, urmând ca acestea să fie continuate în următoarele zile. ”Investitorii vin pentru că există piaţă. Prioritatea zero a Guvernului trebuie să fie asigurarea unei creşteri economice sustenabile. O creştere economică care nu este sustenabilă poate avea efecte destul de nefavorabile pe termen mediu şi lung. Creşterea economică a României, de 6%, este un lucru bun la prima vedere, dar dacă ea nu are la bază fundamente economice sustenabile, putem plăti un preţ destul de mare. La acest moment, analizele făcute au arătat că deficitul României nu are acelaşi grad de creştere pe măsura a ceea ce se anticipa în primele şase luni ale anului. Analizele arată că, dacă România ar reuşi să crească în mod constant cu 5%, în fiecare an, progresul ar fi unul extraordinar”, a mai spus Ionuţ Simion.

Documentul 'Priorităţi pentru România' reiterează nevoia de fundamentare a ofertelor politice ţinând cont de schimbările din ce în ce mai dificil de anticipat la nivel global, de oportunităţile României de a se remarca în calitate de lider regional în cadrul structurilor internaţionale din care face parte, de nevoia de a transfera performanţa economică a ultimilor ani la nivelul bunăstării populaţiei şi de a însoţi creşterea economică cu măsuri de creştere a competitivităţii.

Printre principalele repere ale mandatului 2016 – 2020 se numără, potrivit AmCham, asumarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în perioada ianuarie – iunie 2019, un exerciţiu complex, caracterizat de o responsabilitate plurivalentă, într-o perioadă dificilă pentru existenţa UE în ansamblul său, iar în plan intern definirea proiectului de poziţionare strategică a ţării, un proiect care să confere coerenţă politicilor publice, alocării investiţiilor şi utilizării eficiente a resurselor de toate tipurile.

Din perspectivă economică, reprezentanţii AmCham România consideră necesară, pentru dezvoltarea pe termen mediu, consolidarea principalelor culoare de creştere ale economiei româneşti de până acum, respectiv capitalizarea sectoarelor cu potenţial competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investiţii sistematice în capitalul uman, determinant pentru activităţile economice cu valoare adăugată mare sau independenţa şi securitatea energetică.

AmCham consideră că România trebuie să facă paşi importanţi şi rapizi într-o serie de cinci piloni esenţiali pentru dezvoltarea viitoare – capitalul uman, infrastructura modernă, atragerea fluxurilor de capital, dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului, statul de drept şi aplicarea legii. (Sursa: Agerpres)

.