Comentariului lui Blănculescu, invitat într-o emisiune televizată, a fost făcut în contextul vizitei preşedintelui României, Traian Băsescu, în SUA, ocazie cu care a avut o întrevedere şi cu preşedintele SUA, Barack Obama.

"Cred că este foarte important să stabilim care e contextul în care are loc această vizită din punct de vedere economic. America este, la momentul acesta, o ţară în genunchi, este o ţară superîndatorată, este o ţară cu o situaţie mai grea decât cea a Greciei, probabil, cu un preşedinte care a căzut cel mai mult în simpatia electoratului, care şi-a început deja campania electorală pentru anul viitor. Şi pentru prima dată cred că România nu are ce lua din America şi din acest punct de vedere cred că nici această vizită nu este într-atât de importantă pe cât am dori să pară", a spus Ionel Blănculescu, fost ministru în Guvernul Năstase.

El crede că America este la momentul actual înglodată în datorii şi se află "în faţa unei noi recesiuni, probabil a unei depresiuni" mai mare decât cea din anii ’30.

"Preşedintele Obama a uitat şi întreaga Administraţie a uitat de partenerii din NATO şi de cei care îşi lasă vieţile prin Afganistan, a uitat de fair-play-ul necesar, a uitat de amiciţia necesară pentru un astfel de partener, punându-l pe preşedintele României în nişte situaţii deosebite şi inacceptabile din punctul meu de vedere, pentru că nu cred că domnia sa nu ar fi vrut să prezinte cu două luni înainte programul, agenda şi aşa mai departe", a mai spus fostul ministru.

Totuşi, vizita şeful statului român la Washington este benefică României. "Este bine că s-a dus acolo (preşedintele României – n.r) şi România s-a văzut pusă în această situaţie. Pentru că dacă de acum încolo România va trata altfel partenerul SUA din cadrul NATO şi va putea să fie altfel în abordarea fenomenului militar din Afganistan, poate România îşi va reduce numărul de militari de data aceasta din Afganistan, poate România la masa NATO va bate mai tare cu pumnul în masă, văzând modul în care este tratată astăzi. Poate România îşi va recâştiga demnitatea, atât în NATO, cât şi în UE", a explicat Blănculescu.