Ion Țiriac, nemulțumit de Guvernul Ciolacu

În urma constituirii noului Guvernul al României și a reorganizării ministerelor, oficialii români au decis ca Ministerul Sportului să fie transformat într-o agenție separată condusă de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, hotărâre pe care Ion Țiriac a criticat-o dur. Din punctul său de vedere, sportul românesc este într-o groapă, iar dacă „nu facem o revoluție totală, începând de la grădiniță, nu avem nicio șansă”.

„Zău că îmi sângerează inima când văd că suntem o agenție… de turism sau una de gunoi, ce suntem?! Noi, sportul? Epoca noastră e de 10 ori mai bună decât cea a comunismului, a lui Ceaușescu. Dar sportul e într-o groapă.

Dacă nu facem o revoluție totală, începând de la grădiniță, nu avem nicio șansă. Singurul lucru pozitiv e că e Lipă acolo, un om din sport. Dar cred că e pusă politic, iar un om politic pus nu poate face nimic. Sportul este totul, viață, sănătate. Nu avem de unde culege pentru că nu am semănat. (…)

Ministerul Tineretului și Sportului… eu aș fi desființat absolut tot înainte să desființez sportul”, a declarat, duminică, Ion Țiriac în cadrul unui interviu acordat pentru AS.

Elisabeta Lipă este președintele Agenției Naționale pentru Sport

Prin decizia prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, Elisabeta Lipă a fost numită în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, cu rang de secretar de stat. Această numire a fost publicată oficial marți, 20 iunie 2023, în Monitorul Oficial.

Elisabeta Lipă a preluat funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, succedând-o pe Gabriela Szabo, care a ocupat această funcție în Guvernul Ponta, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015.

Despre Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă este o figură venerată a sportului românesc, alăturându-se unor legende vii precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin și Gheorghe Hagi. De-a lungul carierei sale ilustre, ea a reușit performanța remarcabilă de a câștiga toate medaliile posibile la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale de canotaj.

În calitate de sportivă, ea a obținut o glorie imensă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) și Atena (2004), asigurându-și titlul de cvintet campioană olimpică. Recunoscându-i realizările remarcabile, Federația Internațională de Canotaj i-a acordat onoarea de a fi desemnată cea mai bună canotoare a secolului în anul 2000, consolidându-i și mai mult moștenirea.