”Prezența mea astăzi aici vă rog să o vedeți ca o încurajare instituțională. A fost un an foarte greu și vă felicit pe toți pentru echilibul de care ați dat dovadă.

Anul 2018 a fost marcat de schimbările legislației penale și a legilor justiției. A fost un an dificil cu multe cumpene pentru România. Punerea în acord a acestor acte normative cu prevederile europene este absolut necesară și vom ajunge în acest punct.

Deși ne-am aflat într-un context complicat, CSM a fost un factor de echilibru față de actorii implicați. Vă rog să fiți în continuare racordați la vocea interioară a sistemului care solicită apărarea independenței magistraților.”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta l-a criticat pe Tudorel Toader pentru absența de la ședința CSM în cadrul căreia se prezinta bilantul instiuției.

“Aceste legi facute stramb, modificate imediat dupa promulgare, incoerenta de viziune a  standardelor sistemului de justitie au generat consecinte negative. Tot ce s-a intamplat in ultimii 2 ani e un puternic semnal ca România poate progresa numai cu politici publice avanasate temeinic. CSM trebuie sa devina pentru Parlament un autentic partener de dialog. Nu ne mai permitem experimente care sa genereze noi probleme. Ministrul Justitiei inteleg ca astazi are alta treaba decat sa onoreze bilantul, Este principalul promotor al unor asemenea proiecte si membru de drept al CSM si are obligatia sa fie cel dintai care respecta aceste procese. In 2018, romanii v-au fost alaturi si veti avea cu siguranta si in viitor un aliat in fiecare cetatean care isi doreste un viitoar mai bun”, a spus Klaus Iohannis in sedinta CSM.