„Stimate domnule preşedinte-ales, am deosebita onoare şi plăcerea de a vă adresa felicitările mele cu ocazia alegerii dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. (…) Vă doresc mult succes în preluarea mandatului dumneavoastră de preşedinte al Statelor Unite ale Americii în acest context complex şi aştept cu interes să lucrăm împreună în scopul promovării obiectivelor noastre comune”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

România continuă promovarea obiectivelor comune

Şeful statului subliniază în mesaj că România, în calitate de partener strategic de încredere al Statelor Unite, rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor comune ale celor două ţări de securitate strategică, apărare şi economice.

„Mandatul dumneavoastră de preşedinte al Statelor Unite ale Americii va marca, cu siguranţă, consolidarea în continuare a cooperării deja excelente dintre România şi Statele Unite, la care aţi avut deja o contribuţie substanţială, în calitate de vicepreşedinte”, spune Iohannis.

În acest context, el aminteşte vizita efectuată de Joseph R. Biden în România, în anul 2014, precum şi „sprijinul personal” pe care acesta l-a acordat în mod constant României.

„Aştept cu interes celebrarea, în 2021, a 10 ani de la Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, adoptată în timpul mandatului dumneavoastră de vicepreşedinte. România şi Statele Unite împărtăşesc valorile democraţiei, drepturilor omului, bunei guvernări şi statului de drept, Parteneriatul nostru Strategic contribuind decisiv la transformarea democratică a ţării mele”, arată preşedintele Iohannis.

România este ferm alături de SUA

Şeful statului punctează că România este ferm alături de Statele Unite pentru a face faţă provocărilor actuale, de la sănătate la economie şi schimbări climatice, şi de la securitate la drepturile omului, scopul fiind asigurarea unui viitor mai bun pentru popoarele român şi american.

„În calitate de partener strategic al Statelor Unite şi aliat în cadrul NATO, România rămâne angajată să îşi aducă aportul în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare (burden sharing) şi să contribuie în continuare la securitatea, prosperitatea şi rezilienţa comunităţii globale a democraţiilor”, afirmă Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin