Președintele Klaus Iohannis a decis de urgență să meargă sâmbătă la tabăra pentru refugiați de la Siret. Administrația Prezidențială a anunțat deja oficial că șeful statului va face sâmbătă, la ora 16.00, o vizită la tabăra mobilă pentru refugiați din Suceava.

Tabăra mobilă pentru cazare temporară de la Siret are o capacitate de 402 locuri. Până acum în tabără au intrat 2.050 de refugiați și au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau spre alte destinații 1.782 de persoane. Conform Prefecturii Suceava, sâmbătă dimineața, în tabără erau 268 de persoane și erau disponibile 134 de locuri.

Valuri de refugiați din Ucraina vin în România

În vămile României, de la graniţa cu Ucraina, e aceeaşi forfotă de câteva zile. Ucrainenii răsuflă uşuraţi când păşesc pe pământ românesc. Îmbujoraţi, şi îngheţaţi de frig, copiii se încălzesc cu ceai cald şi muşcă cu poftă din sandvişurile oferite de voluntari.

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, potrivit cifrelor Națiunilor Unite. Aproximativ jumătate de milion dintre cei care au fugit sunt copii, estimează agenția ONU UNICEF. Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a estimat că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecție și asistență. Peste 100.000 de refugiați au intrat în România de la debutul războiului, mulți alegând să își continue drumul spre Occident.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că până sâmbătă 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

„De la începerea conflictului din Ucraina, 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională”, a transmis MAI.

Astfel, pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. Complementar, aceștia vor putea beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

MAI anunță că gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 59,9%. Vineri, 85.847 de persoane, dintre care 28.235 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 106.330 de persoane, dintre care 22.813 cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României. Totodată, 23.159 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 26.875 pe sensul de ieșire.