"Japonia şi Uniunea Europeană au decis să înceapă negocierile pentru încheierea unui tratat de parteneriat economic. Guvernul României este un mare susţinător al acestui tratat şi noi ne aşteptăm ca, odată cu semnarea lui, investiţiile nipone în România să crească într-un ritm accelerat. Noi, Ambasada Japoniei, dorim să existe din ce în ce mai multe investiţii japoneze în România", a spus, consilierul japonez.

Acesta a adăugat că Executivul japonez a adoptat recent o nouă politică de diplomaţie economică, respectiv promovarea tehnologiilor japoneze peste hotare, ce vizează în special elemente de infrastructură energetică şi a transporturilor. Sectorul energetic şi transporturile sunt două domenii în care România a demarat un proces major de dezvoltare în care este nevoie de investiţii mari, serioase şi sigure, a arătat Katayama.

"După cum se ştie, firmele japoneze oferă nu numai calitate excepţională şi tehnologii avansate, dar şi multă seriozitate, disciplină şi responsabilitate în implementarea proiectelor. Deşi trecem printr-o perioadă de criză economică, firmele japoneze continuă să facă investiţii în Europa", a subliniat el.

Acesta a dat drept exemplu compania Hitachi, care a obţinut un contract "foarte important" cu Guvernul Marii Britanii, ce presupune construirea şi oferirea de mentenanţă pentru trenuri de ultimă generaţie în ţara respectivă. Un alt exemplu este Toshiba, care a făcut investiţii considerabile în Bulgaria în domeniul energiilor regenerabile în Bulgaria.

În acest sens, consilierul japonez a vorbit despre Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JBIC), care finanţează investiţii de mare anvergură, împrumutând sume foarte mari la dobânzi mai mici decât cele existente pe piaţă, pentru proiecte în care sunt implicate companii japoneze.

"Pentru a înţelege mai bine puterea financiară a JBIC, la sfârşitul anului 2011, valoarea totală a împrumuturilor acordate de această bancă au fost aproximativ de trei ori mai mari decât cea acordată de BERD", a spus Yoshihiro Katayama.

Ca exemple de investiţii finanţate de JBIC, consilierul a menţionat proiectele de metrou din Egipt şi Brazilia, unde au fost implicate şi companii japoneze, apoi India, unde s-au făcut investiţii în energii regenerabile şi în eficientizare energetică, de asemenea cu participare japoneză. În Australia, JBIC, a finanţat o companie japoneză pentru a susţine implicarea acesteia într-un proiect de energie de mare anvergură.

În context, Katayama a făcut referire la relaţiile economice dintre România şi Japonia, care au devenit din ce în ce mai strânse în ultimele decenii, iar în paralel cu valoarea schimburilor economice dintre cele două ţări a crescut şi prezenţa companiilor japoneze din România. Potrivit sursei citate, numărul acestora a ajuns la 160, iar 22 dintre ele sunt companii mari, manufacturiere, care deţin 31 de fabrici în România, unde sunt angajaţi peste 30.000 de salariaţi români.

"Aceste companii continuă să facă investiţii în România. Itachi a inaugurat anul trecut o nouă fabrică unde lucrează circa 650 de angajaţi, iar până la sfârşitul acestui an vrea să ajungă la 1.000 de salariaţi. Marile companii japoneze, precum Itochu, Mitsubishi Corporation, care tranzacţionează orice fel de produs din piaţă, de la gumă de mestecat până la rachete spaţiale, au o putere comercială imensă. Doar Mitsubishi a avut în 2011 o cifră de afaceri de 190 miliarde de euro. Ele deţin expertiza necesară, au contacte potrivite şi dispun de reţele internaţionale de comunicare foarte rapide. Aceste corporaţii pot contribui în mod concret la formularea unor proiecte importante de investiţii. Ele au birouri şi aici, în România, deci se poate discuta în mod concret cu reprezentanţi ai acestora", a încheiat consilierul nipon.
Sursa: Agerpres