Treisprezece state membre ale Alianţei – România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia de avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman, conform Agerpres.

Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.

"Recenta operaţiune în Libia a demonstrat importanţa unor astfel de echipamente", a subliniat responsabilul citat.

Lansarea AGS, discutată din 1992, a fost oficializată la începutul lunii februarie de miniştrii apărării din cele 28 de state ale Alianţei. Franţa şi Marea Britanie au decis să i se alăture, fără însă a o finanţa, întrucât ele dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.

AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru "punerea în comun a mijloacelor", în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.