Tribunalul a considerat că renunţarea la contract, cerută de Kodak, este "în interesul debitorilor, al bunurilor lor, al creditorilor şi al celorlalte părţi implicate". Renunţarea la contract, aprobată de tribunal, are efect imediat.

Contractul de sponsorizare dintre Kodak şi firma CIM, care administrează teatrul în care au loc ceremoniile Oscar, se cifra la 72 milioane pe 20 de ani – 3,6 milioane pe an. Cu mai puţin de două săptămâni înaintea Oscarurilor, tribunalul pentru falimente a lăsat CIM să decidă dacă însemnele Kodak mai pot rămâne pe teatru. CIM "poate, dar nu este obligată să mai lase însemnele care asociază debitorii (Kodak) teatrului", arată tribunalul în decizia lui.

Teatrul Kodak, inaugurat în noiembrie 2001, a găzduit din 2002 ceremonia Oscarurilor, cele mai prestigioase premii ale cinematografiei americane. Cu o capacitate de 3.332 locuri, el mai este gazda unor recepţii speciale, ca şi a spectacolului "Iris" al companiei Cirque du Soleil. Este puţin probabil ca CIM să găsească un nou sponsor în timpul rămas până la Oscar. Academia Oscarurilor nu are niciun rol în alegerea sponsorului, dar dispune totuşi de dreptul de veto.

Decizia tribunalului pentru falimente coincide cu sfârşitul contractului de exclusivitate între teatrul Kodak şi Academie, care negociază în prezent cu alte săli, chiar dacă preşedintele său, Tom Sherak, declara recent în revista Variety că discuţiile continuă cu CIM.

Eastman Kodak, firmă legendară veche de peste o sută de ani, a ratat trecerea la era digitală, după ce a fost timp de multe decenii una din cele mai inovatoare companii din sectorul său. Ea a cerut intrarea în insolvenţă pe 19 ianuarie.
SURSA: Agerpres