Compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb din SUA a anunţat joi că intenţionează să cumpere compania britanică Celgene Corporation, pentru aproximativ 74 de miliarde de dolari SUA, informează Reuters. 

Tranzacţia, una dintre cele mai mari din domeniul farmaceutic, va avea ca efect crearea unei noi companii farmaceutice, cu numeroase medicamente oncologice în portofoliul său. Compania Bristol-Myers a fost prima care a oferit pe piaţă medicamentele de imunoterapie împotriva cancerului, precum Yervoy şi apoi Opdivo. Ulterior, rivalii de la Merck au preluat conducerea pieţei de imunoterapie, prin medicamentul Keytruda, care tratează cancerul pulmonar, domeniul care generează cele mai mari profituri în industria tratamentelor împotriva cancerului. 

Un analist al BMO Capital Markets, Alex Arfaei, a declarat că această achiziţie ajută Bristol-Myers să îşi diversifice portofoliul în afara domeniului imunoterapiei, dar a estimat că achiziţia este o oportunitate bună, dar scumpă. 

„Înţelegerea propusă nu transmite un semnal încrezător despre perspectivele independente de creştere a Bristol”, a afirmat analistul BMO Capital Markets. 

Achiziţia Celgene Corporation de către Bristol-Myers va crea o nouă companie care va oferi nouă medicamente oncologice diferite, care produc în prezent vânzări în valoare de mai mult de 1 miliard de dolari. Achiziţia oferă şi un potenţial semnificativ de creştere în domeniul oncologiei, imunologiei, medicamentelor anti-inflamatoare şi tratării bolilor cardiovasculare. 

Acţionarii Celgene vor primi o acţiune Bristol-Myers Squibb şi 50 de dolari pentru fiecare acţiune Celgene pe care o deţin, sau 102,43 de dolari pentru acţiune, o valoare în creştere cu 53,7% faţă de cotaţia înregistrată miercuri pentru acţiunile Celgene. 

Surse apropiate celor două companii informează că negocierile au început în septembrie 2017, când Bristol-Myers a contactat Celgene. Cele două companii intenţionează să finalizeze tranzacţia în cel de-al treilea trimestru al anului 2019. Partea în numerar a tranzacţiei va fi finanţată printr-o combinaţie de bani-gheaţă şi finanţarea unei datorii. 

Anul trecut, Celgene a achiziţionat compania dezvoltatoare de medicamente experimentale oncologice Juno Therapeutics la preţul de 9 miliarde de dolari, sperând în viitorul tehnologiei dezvoltate de Juno, de terapie a receptorilor de antigeni ai celulelor T, cunoscută sub numele