Decizie importantă pentru domeniul cercetării, luată miercuri, 19 octombrie, la nivelul Guvernului României.

Un nou Centru pentru Optică de Mare Putere va fi construit la Măgurele, investiţia ridicându-se la 17 milioane de euro

Este vorba despre un memorandum adoptat de Guvern, tema fiind Realizarea de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a obiectivului de investiţii „Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP)” la Măgurele, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social.

Aceste program guvernamental este derulat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu finanţare de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii C.N.I. – S.A., transmite Guvernul.

Bugetul estimat pentru construcţia Centrului pentru Optică de Mare Putere de la Măgurele este de 17 milioane de euro. Din această sumă, 12,5 milioane de euro vor fi destinate achiziţiei de tehnologie, echipamente şi dotări, transmite Executivul.

COMP Măgurele va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social.

Acest centru de ultimă generaţie va avea echipamente necesare pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din România şi din lume.

Oglinzile fabricate local, cu costuri şi durată de producţie reduse, vor permite mărirea numărului şi potenţialului ştiinţific şi aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Cercetătorii vor colabora cu centre universitare şi companii care deţin cunoştinţele necesare pentru dezvoltarea soluţiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere şi pentru punerea lor în practică. Universitatea din Osaka, Japonia, şi-a manifestat deja interesul pentru acest proiect.

Cum va arăta proiectul odată ce va fi construit?

Proiectul prevede realizarea unei singure clădiri cu regimul de înălţime P+1 (parter+etaj), dotată cu toate sistemele şi echipamentele care să asigure funcţiunile şi parametrii necesari activităţilor care se vor desfăşura în cadrul Centrului COMP.

Soluţia constructivă va urmări o dispunere optimă a funcţiunilor şi realizarea unei construcţii eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară.

Suprafaţa construită a Centrului va fi de 2.100 mp, iar alţi 900 mp vor reprezenta suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi.

Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condiţiile pentru realizarea unei construcţii cu eficienţă energetică foarte ridicată şi amprentă de carbon cu valoare scăzută.

De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) şi va asigura redundanţa de funcţionare a sistemelor şi instalaţiilor.