Inventatorul World Wide Web a calificat criptomonedele drept „periculoase” și le-a comparat cu jocurile de noroc într-un episod. Acesta a argumentat că monedele digitale sunt „doar speculative” și le-a comparat cu bula dot-com, în care acțiunile de pe internet, adesea fără o afacere solidă în spate, au crescut nejustificat.

„Sunt doar speculații. Evident, acest lucru este foarte periculos. Este ca și cum ai miza pe jocuri de noroc, practic”, a declarat Berners-Lee pentru cnbc.com

Inventatorul World Wide Web a vorbit despre viitorul internetului

Cu toate acestea, Berners-Lee a declarat că monedele digitale ar putea fi utile pentru transferurile de bani, dacă sunt imediat convertite în monedă fiduciară atunci când sunt primite.

Informaticianului britanic i se atribuie inventarea World Wide Web în 1989. Însă Berners-Lee a fost nemulțumit de modul în care a evoluat viziunea sa inițială asupra web-ului.

Alături de John Bruce, Berners-Lee încearcă să remodeleze viitorul internetului prin intermediul companiei Inrupt, cu scopul de a oferi oamenilor un control mai mare asupra datelor lor.

Mulți susținători au vorbit despre viitorul internetului în termeni de Web3, o sintagmă atotcuprinzătoare fără un sens clar. Dar susținătorii spun adesea că această versiune a internetului funcționează pe tehnologia blockchain, care a apărut pentru prima dată odată cu criptomoneda bitcoin.

Web 3.0 este propria sa propunere de remodelare a internetului

Web3, spun unii, este un internet descentralizat care le ia o parte din putere unor giganți precum Facebook și Google. Totuși, Berners-Lee a declarat că viitorul internetului este „Web 3.0”, pe care îl distinge de Web3.

„Nu este blockchain”, a spus Berners-Lee, sugerând că tehnologia nu este suficient de rapidă sau sigură.

Ce va fi cu criptomonedele în 2023

Amintim că 2022 a fost un an foarte prost pentru criptomonede, cu pierderi de 2 trilioane de dolari din valoarea de piață. Cireașa de pe tort a fost, cu siguranță, prăbuşirea platformei de schimb FTX a lui Sam Bankman-Fried.

Cea mai mare criptomonedă, Bitcoin, a scăzut cu aproximativ trei sferturi, faţă de vârful de 69.000 de dolari atins în noiembrie anul trecut. Valoarea de piaţă a celor aproximativ 22.000 de criptomonede este acum la mai puţin de o treime din vârful de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, iar multe dintre ele sunt deja considerate „în moarte clinică”.

Cu toate acestea, criptografia și blockchain-urile vor continua să fie părți integrante ale setului de instrumente economice moderne, potrivit unei analize publicate de Forumul Economic Mondial.