Asociaţia, ai cărei membrii acoperă 98% din piaţa de asigurări din Cehia, a adăugat că au fost înregistrate deja 10.000 de cereri de despăgubiri însă numărul total ar putea să ajungă la 96.000, potrivit unor estimări preliminare. Printre membrii Asociaţiei se regăsesc cele mai mari companii de asigurări din Cehia, precum Ceska Pojistovna, divizie a grupului italian Assicurazioni Generali, Allianz şi Kooperativa, divizie a grupului austriac Vienna Insurance Group.

Aproximativ 19.000 de persoane au fost evacuate în Cehia şi alte zeci de mii în ţările vecine din Europa Centrală din cauza celor mai grave inundaţii care au lovit regiunea după 2002.

Guvernul de la Praga a eliberat 5,3 miliarde de coroane pentru reparaţii, a anunţat joi ministrul ceh de Finanţe, Miroslav Kalousek, adăugând că se află în pregătire şi măsuri vizând acordarea unor facilităţi fiscale pentru companiile afectate.

Uzina de produse chimice Spolana de la Neratovice, la nord de capitala Praga, a fost inundată iar o altă uzină chimică de la Lovochemie a fost afectată şi ea. De asemenea, camera agricolă din Cehia a estimat că 80.000 din cele 4,3 milioane de hectare de teren arabil din Cehia, majoritatea cultivate cu cereale şi sfeclă de zahăr, sunt sub apă.

Marţi, grupul ceh de utilităţi CEZ a decis să închidă, preventiv, două termocentrale din nordul ţării, ceea ce a afectat aprovizionarea cu electricitate a mai multor mii de locuinţe.

Cu toate acestea, inundaţiile care au lovit Cehia în ultimele zile au fost mai mici decât cele din 2002, când 17 persoane au fost ucise în Cehia, iar pagubele provocate au fost estimate la 20 de miliarde de euro. Inundaţiile din 2002 i-au cost pe asiguratorii cehi 35 de miliarde de coroane.

SURSA: Agerpres