Joe Biden i-a cerut lui Vladimir Putin să renunțe la tensiunile cu Ucraina, dată fiind întărirea forțelor armate rusești la frontierele dintre cele două țări după anexarea Crimeii, scrie The Guardian. 

Marți, în cursul unei convorbiri telefonice, Biden a propus ca, în următoarele luni, cei doi să se întâlnească într-o țară terță, evenimentul putând marca astfel prima reuniune la nivel prezidențial dintre SUA și Rusia după convorbirile lui Putin cu Donald Trump de la Helsinki, din 2018.

Potrivit declarațiilor Casei Albe, Biden a insistat pe problema legată de întărirea forțelor militare rusești la frontieră, el “reafirmându-și sprijinul de nestrămutat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei“.

Convorbirea telefonică a survenit la câteva ore după ce secretarul general al NATO ceruse Rusiei să pună capăt întăririi forțelor sale militare din jurul Ucrainei, calificând demersul drept “nejustificat, inexplicabil și extrem de îngrijorător“. Ucraina estimează că la frontierele sale au fost mobilizați peste 80000 de militari ruși, existând temeri legate de o eventuală invazie.

Liderii politici și șefii militari ruși au condamnat Statele Unite și alianța militară, acuzându-le că transformă Ucraina într-un ’butoi cu pulbere’ și provoacă tocmai această concentrare militară din partea rușilor.

O declarație a Kremlinului legată de convorbirea telefonică minimalizează avertismentele lui Biden legate de Ucraina. Declarația omite cu totul discuțiile celor doi lideri despre concentrarea militară rusească, limitându-se să precizeze doar că Putin a discutat cu Biden despre ‘criza internă din Ucraina’. Rusia pretinde că nu e implicată în conflictul din estul Ucrainei, deși în general separatiștii proruși sunt considerați aliați ai Moscovei.

Aceasta este cea de-a doua convorbire telefonică cu Putin de când Biden a preluat președinția. În privința obiectivului acestei concentrări militare a Kremlinului, analiștii sunt împărțiți, deși unii dintre ei consideră că ea e o provocare la adresa Administrației Biden și un avertisment prin care se cere ca interesele Rusiei să nu fie ignorate.

Biden s-a declarat totodată îngrijorat și de campania de piraterie informatică a Rusiei, precum și de amestecul în alegeri. Kremlinul afirmă că cele două părți au discutat și despre războiul din Afganistan, despre criza provocată de schimbarea climei și despre negocierile pe tema programului nuclear iranian.

Scopul întrevederii lui Joe Biden

S-au oferit puține detalii în privința unei eventuale întrevederi, pe care Biden a propus-o pentru următoarele luni cu scopul de “a consolida împreună cu Rusia niște relații care să răspundă intereselor SUA”. Nici Casa Albă și nici Kremlinul nu au precizat dacă Putin a fost de acord cu întâlnirea.

Demersul lui Biden pare să aibă drept scop mai degrabă prevenirea unui dezastru, decât căutarea unei breșe de ordin diplomatic cu Putin. În urma convorbirii, un purtător de cuvânt al Casei Albe a făcut o modestă prognoză în privința relațiilor cu Kremlinul. “Ceea ce dorim să obținem este ceva previzibil și stabil. Nu căutăm atât să stabilim o încredere, cât să asigurăm o previzibilitate și o stabilitate”, le-a spus reporterilor secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki.

Dacă o întrevedere între liderii americani și ruși va avea totuși loc, ea se va deosebi mult de convorbirile aiurite dintre Putin și Trump, din 2018. La o conferință de presă ulterioară convorbirilor, referindu-se la amestecul Rusiei în alegeri, Trump a ajuns să țină partea lui Putin împotriva propriului FBI. “Președintele Putin spune că nu e vorba de Rusia. Nu văd niciun motiv pentru care ar fi vorba de ea”, a spus el atunci.

Biden s-a întâlnit cu Putin în calitate de vicepreședinte, în 2011, când se pare că i-a spus că nu revine la președinție, subliniind: “Nu cred că aveți suflet”. Luna trecută, Biden a răspuns afirmativ unui jurnalist care l-a întrebat dacă el îl consideră pe Putin ‘un criminal’. Putin a răspuns prin a-i ura lui Biden ‘sănătate’, iar mulți ruși au crezut că el a făcut aluzie la vârsta înaintată a lui Biden.