Utilizarea antiinflamatoarelor poate fi benefică, deoarece limitează producția unor substanțe inflamatorii sau care provoacă durere. În același timp, unele studii au indicat că utilizarea pe termen lung și excesivă a ibuprofenului poate duce la complicații cardiace și la hipertensiune arterială.

Ibuprofenul poate provoca reacții adverse

Deși este considerat sigur și pentru utilizarea fără prescripție medicală, ibuprofenul poate provoca reacții adverse.

Unele efecte secundare pot fi mai evidente, cum ar fi durerea abdominală, cefaleea, amețelile sau diareea. De asemenea, în cazul administrării ibuprofenului, picioarele ne pot da un indiciu că vom avea o reacție adversă la acest tip de medicament. În unele cazuri, ibuprofenul poate provoca umflături dureroase, potrivit Healthdigest.

Retenția de lichide este un posibil efect secundar asociat

Des întâlnită la adulții în vârstă, retenția de lichide este un posibil efect secundar asociat cu utilizarea ibuprofenului și a altor AINS.

Afectând de obicei gleznele și picioarele, edemul este cel în care țesuturile corpului continuă să rețină apă, iar zona începe să se umfle. În cazurile de edem indus de ibuprofen, picioarele se pot umfla la scurt timp după administrarea medicamentului.

O astfel de retenție de apă poate influența efectul altor medicamente și poate reprezenta o preocupare majoră pentru pacienții cu insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială.

Într-un raport de caz din 2014 publicat în Scholars Journal of Medical Case Reports, cercetătorii au subliniat modul în care o femeie de 60 de ani a fost diagnosticată cu edem la picioare după utilizarea AINS. Pacienta avea și alte boli și luase, de asemenea, medicamente suplimentare.

Picioarele erau umflate și s-a considerat că de vină este diclofenacul prescris. Deși ibuprofenul nu a fost implicat în acest caz, el se încadrează în categoria medicamentelor AINS și, prin urmare, pacienții trebuie să se consulte cu medicul, înainte de a lua ibuprofen dacă sunt diagnosticați cu orice afecțiune de bază.

Cum să reduceți riscul efectelor adverse ale ibuprofenului

Pentru a reduce riscul efectelor secundare adverse, trebuie respectate cu strictețe toate instrucțiunile de pe etichetă. Dacă utilizați forme orale de ibuprofen pentru ameliorarea durerii, luați o doză mai mică, între 200 și 400 de miligrame (mg), la fiecare patru până la șase ore și nu mai mult de 1.200 mg într-o perioadă de 24 de ore.

Cu excepția cazului în care medicul vă prescrie altfel, respectați utilizarea pe termen scurt a ibuprofenului.

Încercați să luați cea mai mică doză în cea mai scurtă perioadă de timp, pentru că poate trata eficient orice durere.

Fumătorii, cei care au hipertensiune arterială sau colesterol, precum și cei cu diabet trebuie să se consulte medicul înainte de a începe să utilizeze ibuprofen. Persoanele care fac exces de alcool, cei cu hipertensiune arterială sau pacienții cărora li se administrează anumite medicamente psihiatrice vor trebui, de asemenea, să discute cu un medic cu privire la utilizarea medicamentului.