Soluţiile antivirus false au luat o mare amploare în ultima vreme, conform reprezentanţilor, producătorului autohton de soluţii de securitate, BitDefender.

Soluţiile antivirus false cunoscute şi ca „scareware”,  se răspândesc prin intermediul site-urilor, simulând diferite scheme malware pe sistemele utilizatorilor. De obicei, rezultatele acestor simulări indică un grad sporit de vulnerabilitate a sistemului utilizatorului, motiv pentru care îi este sugerată instalarea unui produs antivirus pentru dezinfectare şi protecţie ulterioară. Imediat ce sunt instalate în sistem, cele mai multe aplicaţii antivirus false deschid automat drumul şi pentru alte infecţii.

„Autorii produselor antivirus false sunt în general grupuri de infractori cibernetici cu experienţă în programare şi dispun de o organizare la fel de riguroasă ca şi orice companie legitimă, cu departamente de programare, testare şi chiar marketing”,  a declarat Alexandru Catalin Cosoi, Senior Researcher al Laboratorului BitDefender.

Dacă sistemul a fost infectat, va trimite frecvent alerte popup care să avertizeze utilizatorul de necesitatea instalarii unei soluţii de securitate pentru a contracara infecţia din sistem. Alte semne ale unei posibile infecţii sunt conexiunea lentă la internet precum şi viteza scăzută de procesare a comenzilor.

„Numărul domeniilor de internet care pot fi purtătoare a unor astfel de soluţii este cu mult mai mare decât capacitatea de analiza a oricărui producător legitim de soluţii antivirus”, a concluzionat Cosoi.

SURSA: Bitdefender