Informaţii de ultimă oră de la INS! Rata șomajului a scăzut în România în trimestrul II al anului 2022. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în trimestrul II 2022, populaţia activă a României era de 8326,9 mii persoane, din care 7887,2 mii persoane erau ocupate şi 439,7 mii persoane erau şomeri.

Cele mai mari probleme, precizează INS, se regăsesc în rândul bărbaților și a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani. Pe de altă parte, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă,cu vârste cuprinse între 15-64 ani a fost, în trimestrul II al anului 2022, de 63,5%, în creștere față de trimestrul I 2022 cu 1,1 puncte procentuale.

Rata șomajului în rândul tinerilor a atins cel mai ridicat nivel

În ceea ce privește gradul de ocupare, acesta a fost mai mare la bărbaţi (72,0% faţă de 54,8% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,6% în mediul rural). De cealaltă parte, rata de ocupare a tinerilor, cu vârste cuprinse între 15-24 ani a fost de 19,3%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Rata şomajului în trimestrul II 2022 a fost de 5,3%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul I 2022, mai arată sursa citată.

În funcție de sexe, Institutul Național de Statistică arată că diferența dintre cele două rate ale şomajului a fost de un punct procentual. Mai exact, este vorba despre un procent de 5,7% la bărbaţi faţă de 4,7% la femei.

De cealaltă parte, în funcție de mediile rezidenţiale, de 5,5 puncte procentuale, 8,5% în mediul rural, faţă de 3,0% în mediul urban. În funcție de vârstă, Institutul Național de Statistică precizează că rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat, adică de 21,3% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani.

Legea privind majorarea indemnizației de șomaj a fost adoptată

Amintim că săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede majorarea indemnizației de șomaj. Conform actului normativ, indemnizaţia de şomaj va crește egal cu valoarea indicatorului social de referinţă

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.

„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, conform iniţiativei legislative adoptate, scrie News.ro.