Productia industriala a scazut in iunie, fata de luna precedenta cu 2,7%  si  a crescut fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 4,6%, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In primul semestru din 2007, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, productia industriala a crescut cu 6,1%.

 

Comparativ cu luna mai, productia in industriei prelucratoare a scazut cu 3,6%. Industria energiei electrice si termice si  industria extractiva au inregistrat cresteri ale productiei de 3,8% respectiv 2,3%. Totodata, productia a scazut cu 13,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 5,7% in industria bunurilor intermediare, cu 1,9% in industria bunurilor de capital si cu 0,9% in industria bunurilor de uz curent. Industria energetica a inregistrat o crestere cu 4,7%.

 

In luna iunie, comparativ cu luna corespunzatoare din anul anterior, productia industriala a crescut cu 10,8% in sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, cu 6,2% in industria extractiva si cu 4,1% in industria prelucratoare.

 

S-au mai inregistrat cresteri ale productiei in industria bunurilor de capital (8,4%), in industria bunurilor intermediare (6,7%), industria energetica (5,0%) si in industria bunurilor de uz curent (3,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o scadere cu 12,7%.

 

In primul semestru, productia industriala a crescut cu 7,3% in industria prelucratoare si cu 0,4% in industria extractiva. Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 2,3%.

 

In aceasta perioada, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, s-au inregistrat cresteri ale productiei in  industria bunurilor intermediare (10,3%), industria bunurilor de capital (8,1%), industria bunurilor de uz curent (6,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (3%). Industria energetica a scazut cu 4%.

 

Sursa: Capital