Potrivit opiniilor exprimate în luna iunie 2008 de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada iunie – august 2008,  o creştere a activităţii din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi în sectorul de servicii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii întreprinderilor din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei, atât pe total (sold conjunctural +18%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Optimismul este mai pronunţat în rândul managerilor din întreprinderile cu 500  salariaţi şi peste (sold conjunctural +29%).

Pe total industrie prelucrătoare numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, potrivit a 83% din opiniile exprimate.

Preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere (sold conjunctural +24%), de o  intensitate mai mică faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +29%).

Conform estimărilor din luna iunie 2008, pentru următoarele trei luni, în activitatea de construcţii se va înregistra o tendinţă  ascendentă a volumului producţiei (sold conjunctural +40%), corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +34%).

Referitor la numărul de salariaţi, de asemenea, se preconizează o tendinţă de creştere, atât pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +24%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Creşterea cea mai pronunţată se estimează la întreprinderile cu 500 salariaţi şi peste (sold conjunctural +35%).

Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +47%) va fi mai puţin intensă faţă de cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural +50%).

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarele trei luni ale anului  2008  o creştere a vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +31%).

Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%).

Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă (sold conjunctural +25%).

În luna iunie , volumul stocurilor de mărfuri se apreciază că va rămâne la un nivel optim pentru buna desfăşurare a activităţii de comerţ cu amănuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+9% sold conjunctural).

Managerii întreprinderilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul  vor creşte (sold conjunctural +48%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +20%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mari (250-499 de salariaţi) la care soldul conjunctural înregistrat este de +55%, urmate de întreprinderile mijlocii ( 50-249 de  salariaţi), cu un  sold conjunctural de  +39% şi întreprinderile mici (1-49 de salariaţi ), sold conjunctural de +22%.

Conform estimărilor din luna iunie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +20%).

În sectorul de servicii se estimează pentru  următoarele trei luni o uşoară creştere a  numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +26%).

Sursa: INS