Clienții ING Bank din Olanda care au sume mai mari de o sută de mii de euro în cont vor trebui să plătească o dobândă de economisire de 0,5% de la data de 1 iulie. Banca va reduce astfel pragul în ceea ce privește dobânda negativă de la 250.000 EUR la 100.000 EUR, după cum transmite NL Times.

Dobânda negativă se va aplica atât clienților ING business, cât și celor privați, cu peste 100.000 EUR în conturi. ING subliniază faptul că dobânda se aplică pe cont și nu pe client. Distribuirea banilor pe mai multe conturi (de economii) la bancă ar oferi astfel o altă șansă de a scăpa de rata dobânzii negative. Pe de altă parte, există costuri mai mari pe lună pentru deținerea mai multor conturi.

Olandezii care au mai puțin de o sută de mii în conturile lor bancare vor primi în continuare o dobândă de 0,01% pentru moment, spun cei de la ING. Potrivit băncii, 97,8% din clienții săi nu vor fi nevoiți să plătească pentru a economisi.

ING Bank a explicat care este motivul acestei decizii

Cei de la ING au explicat că din cauza faptului că dobânzile se mențin la un nivel scăzut și Banca Centrală Europeană (BCE) aplică o politică negativă a ratei dobânzii, obligă banca să reducă ratele de economii. De exemplu, ING trebuie să plătească BCE o dobândă de 0,5% pentru a depozita banii.

În același context, cei de Rabobank și De Volksbank aplică dobânzi negative abia de la 250.000 de euro, în timp ce pragul este la 500.000 de euro la ABN Amro.

Pentru a evita costurile suplimentare, băncile reduc acum forța de muncă și numărul de birouri în mod semnificativ. Luna trecută ING a decis să închidă încă aproape 70 de sucursale în Olanda. Reducerea la jumătate la doar 59 de sucursale va duce la concedierea a 440 de angajați ai ING.