Peste 200 de milioane de oameni ar urma să fie vaccinați în prima fază anti-COVID. Este vorba de un procent de 40% dintre cei 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Această cifră este dorită de Uniunea Europeană, care a încheiat până acum înțelegeri cu patru companii care lucrează la realizarea unui vaccin.

Partenere ale Bruxellesului în acest plan, numit Europa First (Europa Prima), sunt Marea Britanie, Elveția, Norvegia și țări din Balcani.

Cei 200 de milioane de oameni care ar urma să primească vaccinul în prima fază sunt cei incluși în grupe de risc: personal medical, bătrâni, pacienți cu boli cronice, angajați din domeniul sănătății, transportului și siguranței publice.

Până atunci, bătălia este cruntă pentru găsirea vaccinului salvator. Autoritățile din Italia vor să ia fața restului Europei în bătălia cu noul coronavirus. Au început testarea pe voluntari a unui potențial vaccin anti COVID-19. Institutul Lazzaro Spallanzani din Roma, un spital specializat în boli infecţioase, va desfăşura teste pe 90 de voluntari în săptămânile următoare, în speranţa că vaccinul va fi disponibil pentru publicul larg până în primăvara anului viitor.

Compania farmaceutică Moderna din Statele Unite ale Americii a făcut și ea un anunț important despre vaccinul anti-COVID. Aflat în prima etapă a unui test clinic, vaccinul a avut rezultate promițătoare în cazul vârstinicilor. La începutul lunii august, laboratorul Moderna a ajuns la un acord cu guvernul american pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu opţiunea achiziţiei a 400 de milioane de doze suplimentare. Şi Comisia Europeană a anunţat cu câteva zile în urmă finalizarea negocierilor preliminare cu Moderna pentru achiziţia a cel puţin 80 de milioane de doze de vaccin, odată ce acesta îşi va fi demonstrat eficacitatea şi siguranţa.

Rușii au făcut și ei un anunț care a dat speranțe că se poate găsi o soluție la pandemia de Covid-19. Mai mult, ei au anunțat că testarea în masă a vaccinului Sputnik împotriva COVID-19 va începe în această săptămână. Experți occidentali nu s-au declarat însă entuziaști, avertizând împotriva folosirii sale înainte de parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de testare și reglementare aprobate la nivel internațional.