Politologul Stelian Tănase a analizat, în cadrul emisiunii ”Adriana Nedelea la fix”, principalele mutări de pe scena politică. El îi vede în turul II pe Klaus Iohannis și Dan Barna, asta în cazul în care actualul șef al statului nu-și va adjudeca mandatul din primul tur, cu concursul chiar al unei părți din electoratul USR.

În opinia sa, este ”un joc ciudat” desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidatul PSD în condițiile în care chiar sondajele interne ale social-democraților o dau perdantă.

O posibilă explicație este apetitul pentru putere pe care Dăncilă și l-a descoperit după eliberarea de sub tutela lui Liviu Dragnea.

”Cred că pofta vine mâncând. E ceva vine normal, instinctiv. Îi place puterea, evident. Eu credeam că-i plac doar shoppingul, coafurile înalte, poșetele (…) dar se vede că-i place foarte mult puterea”, a comentat Stelian Tănase. Acesta a identificat și explicația pentru care lideri ai PSD, cu experiență mare în campaniile electorale, au acceptat să desemneze un candidat cu șanse foarte mici. ”Din obișnuita lașitate a politicianului care nu atacă pe cineva care are putere și care are bugete pe care le poate împărți. Ca șefă a Guvernului poate trimite fonduri oricărui președinte de consiliu județean sau primar și cu asta îi ține la respect pe toți”, a spus Tănase care nu exclude totuși existența unei ”coterii de baroni” care se folosesc de un lider slab pentru a-și face jocurile.

Cariera de lider al partidului a Vioricăi Dăncilă se va termina după alegerile prezidențiale din cauza previzibilului eșec.

”Viorica Dăncilă nu se va duce la nicio dezbatere, dacă are consilieri buni (…) Viteza ei de gândire nu este suficientă să-i permită apariția la o dezbatere televizată”, a comentat politologul. Mult mai inspirată ar fi fost o candidatură a Gabrielei Firea.”E tare-n clanță, nu lasă lucruri fără răspuns și acest lucru e căutat în campanie. Este combativă și l-ar fi combătut cu mai multe șanse și pe Barna și pe Iohannis”, a punctat Tănase.