Rusia a decis să suspende acest important acord cu Japonia din domeniul pescuitului. Care a fost motivul invocat?

Este vorba despre acordul interguvernamental dintre Rusia şi Japonia privind anumite aspecte de cooperare în domeniul recoltării resurselor marine vii.

Moscova a anunţat marţi, 7 iunie, că suspendă implementarea acestui acord, până la momentul când Japonia îşi va îndeplini obligaţiile financiare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a precizat că Tokyo a decis să îngheţe plăţile datorate conform acordului ce datează din anul 1998.

„Din păcate, Tokyo a luat o linie de îngheţare a plăţilor datorate în temeiul acordului, amânând semnarea documentului executiv anual privind acordarea de asistenţă tehnică gratuită Regiunii Sakhalin, care este un element integrant în asigurarea funcţionării acestui acord interguvernamental

În situaţia actuală, suntem forţaţi să luăm decizia de a suspenda implementarea acordului din 1998 până când partea japoneză îşi va îndeplini toate obligaţiile financiare”, este mesajul transmis de Maria Zakharova.

Rusia a insistat asupra importanţei acestui acord interguvernamental din domeniul pescuitului.

Potrivit reprezentantului Ministerului de Externe de la Moscova, Rusia a considerat în mod constant cooperarea bilaterală pe baza acestui acord „ca una dintre domeniile importante ale relaţiilor ruso-japoneze în domeniul pescuitului”.

„Acest acord, construit pe baza luării în considerare a echilibrului intereselor celor două ţări, a permis pescarilor japonezi să pescuiască în limita cotei alocate de partea rusă în apropierea insulelor Kurile de sud ale Federaţiei Ruse”, a explicat Maria Zakharova.

Japonia a anunţat, în aceeaşi zi, noi sancţiuni ce vizează Federaţia Rusă, dar şi Belarus

Tot marţi, Japonia a anunţat că vine cu un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în încercarea de a descuraja planurile lui Putin în Ucraina.

Toate activele şi bunurile Băncii agricole ruse, Băncii de credite şi Băncii belaruse pentru dezvoltare şi reconstrucţie vor fi îngheţate, a declarat Yoshimasa Hayashi, ministrul japonez de Externe, marţi, 7 iunie, conform agenţiei naţionale de ştiri The Mainichi.

Pentru a face plăţi şi tranzacţii va fi necesar, astfel, acordul autorităţilor japoneze. Măsurile intră în vigoare pe 7 iulie.

Odată cu aceste completări, sancțiunile impuse de Tokyo vor viza 12 bănci rusești și patru bănci belaruse.

De asemenea, Guvernul japonez a impus o interdicție asupra exporturilor către Rusia de produse care ar putea contribui la consolidarea „bazei sale industriale”. Un oficial guvernamental a declarat că produsele vizate vor fi specificate ulterior.

Recent, Japonia a adoptat o serie de pachete de restricţii în care sunt incluse peste 200 de companii şi organizaţii ruseşti.