După data de 1 iunie nu se modifică restricțiile privind adunările private. La petrecerile private care se desfășoară în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă petrecerea este organizată într-un apartament pot participa maximum 8 persoane.

„Ca și înainte, la petrecerile private în aer liber pot participa 16 persoane, iar în spații închise, de exemplu într-un apartament, maxim 8. Acuma a rămas aceeași regulă și după 15 iunie, pentru că nu s-a internvenit pe zona de petreceri private”, a declarat ministrul Internelor.

El a susținut că se pot deschide terasele, dar, la fel, cu unele condiții minimale de respectat, adică distanța între mese să fie de 2 metri, la masă maxim patru persoane.

„În același timp, plajele autorizate pot fi deschise de la 1 iunie în condiții de siguranță medicală, se spune, siguranță sanitară doar pe șezlonguri și doar cu distanță între amplasamentele acestor șezlonguri. Până pe 1 vor apărea și ordinele comune ale miniștrilor, fie că este zona sportivă, ministrul tineretului și sportului, împreună cu ministrul sănătății, fie că este vorba de zona alimentației publice, cu ministrul economiei, cu responsabilii în zona sanitar-veterinară și ministrul sănătății sau în zona plajelor – ministrul economiei, ministrul sănătății și ministrul mediului.

Așadar, de luni, așa cum știți și cum am așteptat cu toții, iată, există această perspectivă de a implementa o a doua relaxare după starea de urgență, în această stare de alertă, dar în continuare trebuie să respectăm regulile cu privire la purtarea măștii, cu distanțarea, cu tot ceea ce înseamnă comportamentul nostru, astfel încât din 15 iunie, peste două săptămâni, să avem posibilitatea de a trece într-o nouă etapă de relaxare, spre o viață și o etapă normală. Şi tot de luni, de la 1, se va mai întâmpla un lucru important, așteptat de mulți cetățeni, care mi-au pus și întrebări directe, și în mediul online: nu se vor mai completa declarațiile pe propria răspundere. Este permis tranzitul, părăsirea localității, fie că este într-o unitate teritorial-administrativă de sine stătătoare, fie într-o zonă metropolitană. Așadar, nu mai este nevoie de acest document”, a punctat Vela.

Întrebat dacă se va putea face baie în bazine, ministrul de Interne a susținut că în bazinele descoperite sau acoperite sau în piscine sunt interzise activitățile.

„De la 1 iunie, dacă situația epidemiologică, statistica medicală vor fi de bun augur, după analizele făcute de specialiști înainte de 15 iunie, evident că se poate lua în calcul și această posibilitate, dar de luni nu este deschisă activitatea ștrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă”, a punctat el.