Se estimează că, la jumătatea lunii aprilie, India va depăși China, ajungând cea mai populată țară a lumii. Cele două state asiatice au, deja, peste 1,4 miliarde de oameni, fiecare, iar de mai bine de 70 de ani au reprezentat mai mult de o treime din populația globală, scrie The Economist.

Populaţia în creştere a Indiei o va ajuta să ajungă din urmă și economia Chinei

În anul 2011, populația Indiei era de 1,21 miliarde, potrivit recensământului intern, care se efectuează o dată la zece ani. Guvernul a amânat recensământul din 2021 din cauza pandemiei de Covid-19. Populația lumii a început să crească în cel mai lent ritm, din 1950, scăzând sub 1% în 2020, au arătat estimările ONU.

Deşi economia Chinei este de aproape şase ori mai mare, populaţia în creştere a Indiei o va ajuta să o ajungă din urmă.

Explicațiile experților pentru avansul Indiei

China și-a redus populația mai rapid decât India. China și-a redus rata de creștere a populației cu aproximativ jumătate, de la 2% în 1973, la 1,1% în 1983. Demografii cred că explicația ar fi încălcările drepturilor omului și două campanii separate care au promovat nașterea unui singur copil, într-o țară predominant rurală, needucată și săracă.

În schimb, India a cunoscut o creștere rapidă a populației – aproape 2% anual, mai ales în a doua jumătate a secolului trecut. De-a lungul timpului, rata mortalității a scăzut, in timp ce speranța de viață și veniturile oamenilor au crescut. Tot mai mulți oameni – în special cei care locuiesc în orașe – au avut acces la apă potabilă curată și canalizare. În 1952, India a lansat un program de planificare familială și a stabilit o politică națională privind natalitatea abia în 1976, exact în perioada în care China era preocupată de reducerea natalității.

Cele mai mari provocări: locurile de muncă și migrația

India va trebui să creeze suficiente locuri de muncă pentru populația tânără, aptă de de muncă, pentru a obține un avantaj demografic. Doar 40% din populația cu vârstă activă a Indiei lucrează sau vrea să muncească, potrivit Centrului de Monitorizare a Economiei Indiene (CMIE). În plus doar 10% dintre femeile din India sunt active, conform CMIE, comparativ cu 69% în China.

Apoi este migrația. Aproximativ 200 de milioane de indieni au migrat între state și districte, iar numărul lor urmează să crească. Majoritatea sunt muncitori care părăsesc satele pentru a găsi de lucru la oraș. ”Orașele vor crește, pe măsură ce migrația crește din cauza lipsei locurilor de muncă și a salariilor mici, de la sate. Oare se va oferi migranților un standard de viață rezonabil? În caz contrar, India va avea mai multe mahalale și mai multe boli”, spune S Irudaya Rajan, expert în migrație la Institutul Internațional de Migrație și Dezvoltare din Kerala.

Având în vedere că India va deveni cea mai populată țară din lume în acest an, unii experți și-au manifestat temerea că o populație din ce în ce mai mare ar putea fi o problemă pentru guvernare. „Această etapă ar trebui văzută ca o oportunitate de a planifica mai bine și de a oferi o viață mai bună pentru cele opt miliarde de oameni din India”, susține Fundația pentru Populație a Indiei (PFI).