La sfarsitul lui 2001, clasamentul a ramas neschimbat, numarul companiilor IT inmatriculate la Registrul Comertului fiind de 1.294. Asadar, dintr-un total de 5.554 de societati care activeaza in domeniu, dupa Bucuresti, cele mai multe se afla concentrate in Cluj, Brasov, Timis si Iasi.
Harnicia si seriozitatea ardelenilor se pare ca sunt motoare suficient de puternice pentru a pune in miscare domenii precum productia de hardware, software si serviciile IT.
„La Cluj, in ultimii doi ani, a avut loc o veritabila explozie de firme de soft, datorita excedentului de specialisti de la facultatile tehnice din oras”, afirma Marcel Borodi, director al grupului de firme Brinel, referindu-se la cei 1.400 de absolventi pe care ii „produc” anual universitatile Tehnica si Babes Bolyai.
Un alt factor care a contribuit la dezvoltarea sectorului au fost legaturile localnicilor cu germanii de origine romana, plecati din tara imediat dupa revolutie. Nemtii nu sunt insa singurii parteneri de afaceri ai softistilor de pe Somes. Alaturi de tara celebra pentru carnaciorii si berea sa, clujenii au parteneriate si cu firme din SUA, Anglia, Suedia si Grecia.
Companii americane de brokeraj sau investitii, precum Fisher Investment, prefera sa realizeze aplicatii financiare cu mana de lucru calificata si mult mai ieftina decat cea de pe pietele occidentale. Acest regim de lucru, in termeni de specialitate, se numeste outsourcing.
Mult mai avantajos pentru firmele romanesti ar fi sa produca ele insele programe care sa se vanda sub marca proprie, asa cum fac firmele din Bucuresti. Din vanzarea unui soft propriu se poate castiga mult mai mult decat din realizarea unor proiecte la comanda, a caror valoare, in cazul firmei Simbolic care furnizeaza aplicatii-client pentru piata americana, variaza intre 5.000 si 120.000 USD.
Prin vanzarea produselor proprii, cifrele de afaceri ale producatorilor de soft s-ar putea masura in milioane de USD, nu in sute de mii, asa cum se intampla in prezent. Primii pasi au fost facuti de firma Recognos care pregateste pentru pietele externe produsele CROP si CETT.

Salariile reprezinta 90% din cheltuieli

Salariile informaticienilor din Cluj-Napoca variaza intre 200-800 USD/ luna, valoarea lor medie fiind mai scazuta decat in Bucuresti. Totusi, tendinta este ca nivelul salariilor sa se uniformizeze cu cel din capitala, „pentru ca, altfel, riscam sa pierdem specialisti valorosi in favoarea Bucurestiului”, afirma Dorin Panut, director la Simbolic.
Resursele umane, mai presus de tehnologie, reprezinta cel mai important capital al unei firme de soft. De altfel, salariile angajatilor detin si cea mai mare pondere din cheltuielile companiei – aproximativ 90%, ceea ce demosntreaza importanta maxima a facilitatilor privind salarizarea softistilor.
De altfel, investitorii curiosi sa verifice priceperea si, mai ales, pasiunea tinerilor informaticieni din Cluj, ar putea foarte bine sa mearga in complexul studentesc Observator, care a devenit o comunitate Internet in toata regula. Studentii, dupa ce si-au „tras” fibra optica, au dezvoltat o retea Intranet, in care schimbul de informatii utile are ceva din efervescenta tranzactiilor bursiere.

Carte de vizita IT

* Grupul de firme Brinel obtine peste 60% din cifra sa de afaceri din integrarea de retele. Restul vanzarilor au fost realizate din asamblarea si vanzarea de componente hardware, precum si din vanzarea de soft. Cifra de afaceri in 2001: noua milioane USD.
* Alfa Global Solutions face outsourcing pentru companii din Germania, Anglia, SUA. Compania vinde un produs propriu, Help Desk, destinat celor care vand si fac mentenanta hardware. Cifra de afaceri in 2001: circa 570.000 USD.
* Recognos Romania, companie romano-americana, vinde aplicatii software unor importante societati de investitii si agentii de publicitate din SUA. Cifra de afaceri in 2001: 270.000 USD.

Companii IT inmatriculate in 2001

Judet    Total    Prod. hard Consultanta    Dezv. Mentenanta

Buc. 504    43    52        523    49
Cluj    91    4    9        50    14
Brasov    71    0    8        42    5
Timis    66    2    5        40    7
Iasi    55    3    7        27    5
Mures    40    2    4        17    3
Sibiu    37    0    3        17    1
Maram.    36    2    3        15    6
Dolj    34    2    3        18    0
Huned.    27    2    3        14    1
Total     1.297    85    134        621    157

Nota: La sfarsitul lui 2000, in Romania existau 4.257 de firme cu activitate in domeniul tehnologiei informatiei, in prezent totalul acestora fiind de 5.554. Cea mai mare pondere o detin firmele de soft. Numarul ridicat de companii inregistrate in 2001 cu acest obiect de activitate este posibil sa se datoreze facilitatilor privind salarizarea softistilor. Astfel, companiile care desfasoara efectiv activitate in acest domeniu in realitate sunt mai putine.