Klaus Iohannis a evidențiat că acceptă această distincție ca o recunoaștere a conducerii României în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA.

„Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a spus acesta.

Klaus Iohannis a evocat un discurs al lui Joe Biden

Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a regiunii. Președintele României a făcut referire la un discurs anterior al liderului SUA, Joe Biden.

În 2011, Biden a fost prezent pe aceeași scenă pentru a primi același premiu. Biden a evidențiat angajamentul atunci Americii în Europa Centrală.

„El a spus: ‘A sosit timpul pentru Europa Centrală. Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală'”, a amintit preşedintele României.

Astfel, a evidențiat Importanța Formatului București 9 (B9), o inițiativă condusă în 2015 de România și Polonia, care include toate statele din Flancul Estic și furnizează o platformă solidă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO.

Klaus Iohannis premiu
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Președintele României a accentuat implicarea statelor NATO

Klaus Iohannis a subliniat că majoritatea țărilor aliate din Flancul Estic au început să facă progrese în creșterea bugetelor pentru apărare și în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor militare.

În acest context, s-a discutat despre implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina și despre reacția statelor NATO din regiune.

Klaus Iohannis a precizat că țările au demonstrat capacitatea de a acționa în mod unitar și hotărât. El a spus că aceste state reprezentând o forță puternică de descurajare împotriva expansiunii rusești. Președintele României a menționat totodată loialitatea față de valorile democratice transatlantice fundamentale.

„Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”, a detaliat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis premiu
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Rolul important jucat de România pentru sprijinirea Ucrainei

El a afirmat că România a fost în prima linie prin eforturile sale de a sprijini Ucraina.

Președintele Iohannis a subliniat că peste 7,5 milioane de ucraineni au căutat refugiu, siguranță și liberă trecere trecând granița în România. Iohannis a menționat că aproape 40.000 de copii primesc acum educație în sălile de clasă românești.

În plus, milioane de tone de asistență umanitară au ajuns în Ucraina prin intermediul României. De asemenea, a spus el, România a contribuit la menținerea unei linii economice vitale pentru Ucraina.

„România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră”, a mai spus preşedintele.

Șeful statului român a evidențiat eforturile făcute pentru a ajuta Ucraina, iar acestea nu se vor opri

Klaus Iohannis a subliniat că toate aceste eforturi vor continua cât timp va fi nevoie. Acesta a menționat că România este conștientă de rolul său cheie în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să prospere economic și să se integreze în Uniunea Europeană.

În plus, în discursul său, președintele a transmis mesajul că România a abordat cu seriozitate apelul – „ce poate face America împreună cu Europa Centrală”.

„Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea şi progresul economic şi pentru a ne asigura că democraţia continuă să ofere rezultate. Este responsabilitatea noastră comună şi puteţi conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini.

Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a punctat preşedintele.