Serviciile secrete ale Coreei de Sud susțin că autorităţile din nord au condamnat la moarte şi executat zece oficiali din Partidul Muncitorilor, condus de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, pentru că au vizionat seriale TV din Coreea de Sud.

Oficialii, care au fost acuzaţi şi de luare de mită şi adulter, ar fi persoane apropiate de Jang Song-thaek, unchiului lui Kim Jong-un, executat anul trecut.

Nu se ştie încă dacă printre cei executaţi recent se află şi şase oficiali a căror dispariţie a fost raportată la începutul acestei luni.

Presa şi internetul se află sub un control strict în Coreea de Nord, dar, în ciuda condiţiilor dure, emisiunile şi serialele de televiziune străine au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani.

Unele emisiuni ar fi difuzate pe internet în secret, în timp ce altele sunt introduse ilegal în ţară pe suport DVD, casete video şi carduri de memorie şi apoi vândute pe piaţa neagră.

Un dezertor nord-coreean, care îşi spune "Chung", a vorbit despre preferinţele publicului din ţara sa într-un documentar difuzat anul trecut de postul TV britanic Channel 4.

Chung ducea ilegal în Coreea de Nord aparate de radio, memorii USB şi DVD-uri cu seriale TV şi emisiuni de divertisment, pretinzând că este importator de ciuperci.

"Bărbaţii preferă filmele de acţiune. Le-am trimis recent «Agentul 007: Coordonata Skyfall». Femeilor le plac serialele şi dramele", a spus Chung.

Un alt fugar, ajutat de un grup de activişti din Coreea de Sud, a trimis peste graniţă, folosind baloane, mai multe serviete conţinând fluturaşi contra regimului lui Kim Jong-un, dar şi DVD-uri şi alte suporturi media cu filme şi producţii TV străine.

Regimul de la Phenian interzice celor 24 de milioane de locuitori să urmărească emisiuni din străinătate, de teamă ca ideologia nord-coreeană să nu fie subminată de influenţele străine.

Oricine este prins distribuind materiale ilicite este acuzat de crime împotriva statului şi este executat, iar cei care vizionează materiale interzise sunt condamnaţi la închisoare sau muncă silnică.