Li se spune "deţinuţi VIP". După căderea regimului coloneilor, în 1974, această aripă adăpostea dictatorii condamnaţi pe viaţă. Dar, de câteva luni, celulele "VIP" sunt ocupate de evazioniştii fiscali. Este un grup de elită: oameni de afaceri, bancheri, armatori, politicieni, creatori de modă celebri – toţi îşi aşteaptă liniştiţi eliberarea.
Ei îşi petrec ziua într-o curte privată. Citesc diverse ziare, reviste, cărţi, în diferite limbi, joacă table şi remodelează lumea. Obişnuiţi cu mâncărurile rafinate, nu ezită să comande afară diferite feluri. Până acum câtăva vreme, se răcoreau într-o piscină mică, amplasată în fundul curţii. Dar, după dezvăluirile din presa greacă, a fost astupată.
"Muncesc aici de 31 de ani şi n-am mai văzut aşa ceva, e de 5 stele! Din fericire, ies la pensie peste câteva zile", spune revoltat Antonis Aravantinos, liderul sindical al gardienilor închisorii. "Imaginaţi-vă, toţi nababii ăştia trimit să li se aducă somon afumat, stau comod, iar închisoarea este arhiplină", adaugă el.

Soare şi sport

Celelalte aripi ale închisorii nu seamănă deloc cu aripa VIP. Celulele nu sunt la fel de spaţioase, nici la fel de liniştite. În medie, şase persoane sunt înghesuite în 30 m². Sunt 12.500 de deţinuţi, într-un complex cu o capacitate de 8.500 de locuri. Atmosfera nu are nimic din eleganţa aripii 6, în spatele unei porţi mari din fier gri, care ascunde un şir de celule.
În primele încăperi ale aripii VIP stă Victor Restis, ultimul sosit dintr-o suită de celebrităţi bogate. Armator şi bancher renumit, inculpat de deturnare de fonduri şi spălare de bani în valoare de 5,8 milioane de euro şi închis provizoriu, el a luat locul unui faimos creator de modă, Lakis Gavalas. Acesta, închis tot pentru evaziune fiscală de 1,5 milioane de euro, număra orele în curtea privată, unde stătea la soare şi făcea sport. După-amiezele, se aşeza lângă gardienii aripii şi urmărea dezbaterile televizate şi diseca viaţa privată a personalităţilor.

Eforturi de combatere a fraudei fiscale

La doi paşi, Kostas Gainnikos, fost proprietar al unui post privat de televiziune, inculpat tot de spălare de bani, îşi omoară timpul citind cărţi şi reviste, nu în celulă, ci într-o cameră mobilată cu un dulap, un birou şi trei scaune, rezervată primirii avocaţilor.
Câţiva metri mai încolo, Akis Tsochatzopoulos, fost ministru al apărării, are în celulă un televizor şi un ventilator. Nu se amestecă cu ceilalţi deţinuţi şi preferă să-şi perfecteze apărarea cu avocatul său. Acest fost personaj principal al partidului socialist Pasok, ca şi ceilalţi VIP, riscă să-şi împartă spaţiul.
Guvernul grec, sub presiunea implacabilă a creditorilor, şi-a dublat eforturile de combatere a fraudei fiscale, care provoacă pierderi bugetare de aproape 30 de miliarde de euro pe an. În prezent, aproape două mii de persoane sunt chemate la audieri la Parchet, toate bănuite de fraudă fiscală. În acest ritm, teatrul din aripa VIP, care fascinează presa naţională, va avea în curând distribuţie completă.