Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic a crescut cu 1,6 puncte în luna septembrie, până la 96,9 puncte. Este vorba de cea mai ridicată valoare înregistrată după luna august 2011.

Economia zonei euro a înregistrat o creştere modestă de 0,3% în al doilea trimestru al acestui an, graţie unei evoluţii peste aşteptări în Germania şi Franţa, însă această creştere a permis zonei euro să iasă din recesiune.

‘Este pentru prima dată după mult timp când vedem o îmbunătăţire atât de amplă’, a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole. ‘Se constată o reechilibrare a surselor de creştere în condiţiile în care în faza iniţială relansarea fost stimulată de industrie’, a adăugat Ducrozet.

Un alt semn pozitiv este că a crescut şi încrederea în economia Uniunii Europene, cu 2,4 puncte până la 100,6 puncte, fiind pentru prima dată după luna iulie 2011 când acest indicator a revenit deasupra mediei.

Revenirea optimismului este una semnificativă în special în sectorul construcţiilor (plus 4,4 puncte) şi comerţului cu amănuntul (3,6 puncte). De asemenea, încrederea în economia s-a îmbunătăţit în primele patru economii ale zonei euro, indicele înregistrând o creştere de 2,5 puncte în Spania şi Italia, un avans de 1,6 puncte în Franţa şi o creştere de 0,3 puncte în Germania.

Chiar dacă zona euro a ieşit din recesiune, revenirea ar urma să fie una modestă în condiţiile în care guvernele continuă să reducă cheltuielile în încercarea de a-şi reechilibra bugetele. În plus, rata şomajului în zona euro se situează la un nivel record de 12,1% din populaţia activă.
Sursa: Agerpres