Vara este cel mai profitabil anotimp pentru organizatorii de evenimente. Fie că vorbim despre nunta unei prietene dragi, de botezul vecinei, petreceri aniversare sau nopți albe în oraș, fiecare femeie își pune, mult mai des în această perioadă, aceeași întrebare: „Ce port în seara asta?“. Să fie rochia verde, în dungi, de la Zara? Dar ce spui de ținuta aia superbă de seară după care ai tânjit câteva luni și pentru care ai strâns, din salariu, cu „chiu cu vai“ până să intre în posesia ta? Așa te-ai îmbrăcat ultima dată, când ai ieșit cu fetele la ziua lui Matei. Sau a lui George? În fine, cert este că îți dorești să ieși din tipare de fiecare dată și nu ți se pare acceptabil să apari în aceeași ținută pe care ai îmbrăcat-o săptămâna trecută. La același lucru s-au gândit mai mulți oameni de afaceri de la noi, atunci când au pus la bătaie, pe o piață destul de liberă, servicii de închiriere îmbrăcăminte pentru diverse festivități.

Acum, oricare ar fi evenimentul pentru care trebuie să te gătești, poți alege din mii și mii de rochii, pantofi și accesorii care promit să te pună în lumina reflectoarelor. Iar româncele au prins gustul unor astfel de servicii. De pildă, Dressbox închiriază peste 230 de ținute lunar, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anul trecut. „Acest număr fluctuează destul de mult de la lună la lună, în funcție de mai mulți factori: sezonul nunților, posturi religioase sau numărul de evenimente din luna respectivă. Astfel, în iunie, în plin sezon de nunți, aproximativ 350 de femei au ales să apeleze la serviciile noastre.

Cât despre mai, când au loc foarte multe baluri de absolvire în licee și facultăți, am avut aproape 400 de clienți, iar ianuarie a fost cea mai slabă lună, cu mai puțin de 100 de comenzi“, explică reprezentanții Dessbox, care se așteaptă ca în septembrie să aibă loc cele mai multe tranzacții. Anul trecut, compania, cu afaceri de peste 200.000 de euro, a raportat o creștere de 100% față de 2015. Iar până la finele lui 2017, se așteaptă la o cifră de afaceri cu 25% mai mare. 

Un domeniu care se schimbă frumos

Cât despre piața în care activează oficialii companiei susțin că majoritatea problemelor cu care se confruntă sunt specifice tipului de business și mai puțin pieței în general. „Vorbim aici de retincența multor persoane față de ideea de a-și închiria ținuta pentru următorul eveniment. Un concept în continuare nou pe piața din România. Sau de problemele cu firmele de curierat, o singură zi de întârziere putând avea consecințe grave atunci când clientul are evenimentul fix în seara cu pricina. Din propria experință, piața de fashion este în continuare în creștere, iar neîncrederea românului în a comanda online produse fashion, deși încă ridicată, se diminuează“, explică ei.  La Dressbox, prețurile pentru închirierea unei rochii pornesc de la 90 de lei și ajung până la 1.190 de lei, în funcție de brand. 

 

O altă firmă care oferă astfel de servicii este Simona Dress Studio. Aici, o parte din rochiile disponibile pe site-ul inchiriatrochii.ro, sunt parte a colecțiilor unor branduri cunoscute în UK și disponibile în magazinele din România: Little Mistress, Virgos Lounge, Mascara, TFNC. De asemnea, Simona Dress Studio colaborează cu un atelier de croiterie, iar în viitorul apropiat și-a propus să devină producător. Aici, se găsesc rochii de zi și de seară, pe toate mărimile. Acestea se închiriază fie pe oră, fie pe un număr de zile, iar prețurile sunt cuprinse în 29 și 350 de lei. De asemenea, clientele își pot programa ședințe de probă gratuite în studioul din Capitală. 

Rent a Dress este un alt serviciu online de închiriere rochii, destinat în special timișorencelor. De asemenea, există și magazinul fizic, care se deschide, însă, doar pe bază de programări. Un plus, pe care îl are magazinul este că dacă ai prin casă o rochie de care crezi că nu mai ai nevoie, o poți închiria prin Rent a Dress.