Raluca Turcan anunță schimbări majore la pensii. Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. Ministrul Raluca Turcan a anunțat, joi, că în următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie pentru toți pensionarii din România.

Raluca Turcan a anunțat, oficial, în conferință de presă, la Ministerul Muncii, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România. Așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, această procedură trebuia demarată din octombrie 2019.

Anunțul despre pensii făcut de Raluca Turcan

„Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005 – 2010 și a cuprins un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni”, a declarat Raluca Turcan.

Conform ministrului Muncii, evaluarea dosarelor presupune crearea unei baze de date pe baza informațiilor colectate de la casele județene de pensii în format electronic din surse care acum sunt în format electronic și letric.

„Aceste date vor fi colectate în sistem informatic al Casei Naționale de Pensii pentru punere în plata a pensiilor recalculate. Finalizarea procesului presupune resurse suplimentare față de cele existente și pentru asta, odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, resursă umană și apoi vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul național de redresare și recuperare”, a mai explicat Turcan.

În ce condiții se vor recalcula pensiile românilor

Conform ministrului, recalcularea se va face în baza unei legi care va înlocui legea 127 pe 2019. Aceasta va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistem electronic.

Mai mult, Turcan a mai atras atenția că până la finalizarea acestui proces tehnic și legislativ, pensiile se plătesc și se calculează pentru cei care intră în sistemul de pensie în baza legii existente. De asemenea, la recalculare, niciuna din pensiile din sistemul public nu va scădea.