Şeful serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat jurnaliştilor că pericolul unui scenariu de război după atacurile cu drone asupra unor obiective din Arabia Saudită este posibil.

Anchetatorii saudiţi şi americani au stabilit ”cu o probabilitate foarte mare“ că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniţei cu Irakul.

Totuși, directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei și-a exprimat speranţa că situaţia se va rezolva pe cale paşnică. ”Există un pericol. Însă sper la o rezolvare paşnică a situaţiei”, a spus Narîşkin, citat de adevarul.ro.

Armata americană, pe poziții

Trebuie menționat că atacurile cu drone asupra a două obiecte petroliere din Arabia Saudită au provocat incendii puternice. Ţara, care este cel mai mare exportator şi unul din cei trei mai mari de producători de petrol, a anunţat că în urma atacului asupra obiectivelor petroliere a fost nevoită să-şi reducă producţia de două ori – cu 5,7 milioane de barili pe zi, de la media de 9,8 milioane.

Iar vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a declarat, marţi seara, că armata americană este ”pregătită” să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump.

”După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage. ”Suntem pregătiţi să apărăm interesele aliaţilor noştri, nu vă faceţi iluzii”, a adăugat el.

Implicarea Iranului

Vicepreşedintele SUA a declarat că, ”aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii. ”Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii”, a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.

”Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită:

”Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept ”inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită. Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară.