Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum, nu mai funcţionează. Brazilia este într-o situaţie paradoxală, având cea mai mică dezvoltare din toate naţiunile BRIC (sub 3% în 2013, comparativ cu media ţărilor emergente de 4,8%) şi o inflaţie persistentă.

Cvasi-stagflaţia, una din cauzele conflictelor sociale din prezent, derivă mai mult din "costul brazilian" decât din politica monetară. Multe probleme structurale au devenit acum chestiuni pe termen scurt: presiuni asupra pieţei muncii, productivitatea dezamăgitoare, insuficienţa mâinii de lucru calificate, o creştere semnificativă a costurilor de muncă şi o infrastructură problematică.

"Remediile pentru stagflaţia braziliană nu se regăsesc în politica economică, ci în domenii precum educaţie, sănătate şi în reformele de infrastructură. Toate acestea sunt însă ȋn conformitate şi cu nemulţumirea clasei de mijloc, care nu mai este satisfăcută doar de consumerism. Deşi Preşedintele Dilma Rousseff pretinde că este hotărâtă să remedieze situaţia, rezultatele se vor vedea doar pe termen lung", a declarat Yves Zlotowski, Economist Şef, Coface.

În ciuda problemelor, Brazilia rămâne atrăgătoare pentru afaceri

Ca urmare a dezvoltării lente şi a ratelor de inflaţie mari, companiile braziliene sunt afectate şi ȋntȃmpină dificultăţi în a-şi plăti datoriile, Coface înregistrȃnd o creştere bruscă a incidentelor de plată.
Subiectul "costului brazilian" este un obstacol major din punctul de vedere al mai multor sectoare:
– Presiunea ascendentă a salariilor afectează negativ competitivitatea industriei chimice
– Costurile energetice afectează grav industria oţelului
– Educaţia de nivel scăzut a producătorilor agroalimentari este un obstacol major în calea adoptării noilor tehnologii şi accesării creditelor subvenţionat

În ciuda acestor puncte slabe, Brazilia, evaluată A3  de către Coface, la acelaşi nivel cu China şi Polonia, este încă o piaţă promiţătoare. Structura mediului antreprenorial brazilian prezintă două avantaje majore.
Primul este reprezentat de sprijinul puternic al autorităţilor, incluzȃnd elemente de protecţionism şi scutiri de impozite în sectoarele sensibile.
Cel de-al doilea se referă la stabilitatea cererii din partea clasei de mijloc, în special în două domenii cu evoluţii pozitive, industria auto, în care investiţiile rămân puternice şi comerţul cu amănuntul.
Astfel, după ce motorul economic al Chinei a început să dea semne de oboseală, ritmul anual de creştere încetinind la 7%, Brazilia se alătură marilor puteri emergente din blocul BRICS care se confruntă cu probleme de creştere.