Potrivit cotidianului Bild Zeitung, guvernul german a acceptat restructurarea datoriei Greciei şi solicită băncilor să accepte o costisitoare recapitalizare care să protejeze sistemul financiar european în faţa crizei din Grecia.
Ackermann consideră totuşi că un proces obligatoriu de recapitalizare este contraproductiv şi că ‘problema nu rezidă în lichiditatea băncilor, ci în faptul că datoriile suverane s-au transformat într-un produs riscant’.
Bancherul german susţine recapitalizarea despre care preşedintele Eurogrupului, Jean Claude Juncker, a declarat că ‘va fi dusă la bun sfârşit prin forţă dacă va fi necesar’, şi consideră că aceasta va constitui un semnal clar că restructurarea este iminentă.
Deutsche Bank are de recuperat 5,1 miliarde de dolari din statele afectate de criza datoriilor suverane: Grecia, Italia, Irlanda, Spania şi Portugalia. Potrivit unor surse apropiate Comisiei Europene şi Autorităţii Bancare Europene se speculează că reducerea datoriei ar putea fi de 60% în cazul Greciei, 40% pentru Portugalia şi Irlanda şi de 20 % pentru Italia şi Spania.
Bancile care au cumpărat bonduri emise de aceste state vor trebui să accepte aceste reduceri ale datoriiilor şi să constituie provizioane luând în calcul datele scadente pentru rambursarea împrumuturilor cât şi pierderile latente rezultate.
Dar băncile germane par a fi mai dispuse să accepte o reducere parţială a datoriilor decât să dea curs solicitării de mărirea a capitalului care se pregăteşte în cadrul Uniunii Europene şi care ar putea fi formulată la sfârşitul săptămânii viitoare.