Astfel, după compania producătoare de medicamente Novartis, încă o companie de data aceasta de distribuţie de medicamente, obţine anularea taxei clawback în instanţă.
"Această decizie devine un punct de referinţă în jurispridenţa Curţii de Apel în materia litigiilor ce au ca obiect anularea contribuţiilor clawback, fiind pentru prima dată când o instanţă de judecată, pe lângă problematica TVA, sancţionează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru caracterul eronat al raportărilor dintre Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi CNAS. A fost un caz complex care a necesitat o serie de analize integrate, mai ales în contextul în care taxa clawback reprezintă o temă de interes atât pentru autorităţi, cât şi pentru producătorii de medicamente ”, a declarat Octavian Popescu, Partner Muşat & Asociaţii, care a coordonat echipa de avocaţi formată din Călin Dobre şi Ionuţ Iablonschi, ambii Senior Associate Muşat & Asociaţii, care a reprezentat compania.

Taxa clawback, concepută  ca o sursă suplimentară de finanțare a sistemului sanitar, reprezintă o contribuție trimestrială datorată pentru medicamentele comercializate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Încă din anul 2012, Mușat & Asociații a reprezentat cu succes mai multe companii care activează în domeniul farma și a obținut în anul 2012 anularea notificărilor privind contribuția clawback emise de CNAS atât pentru perioada trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, cât și pentru trimestrul I 2012, în cuantum de peste 29 milioane de euro.
Acum o lună, Novartis unul dintre primii 5 producători la nivel mondial de medicamente, a obţinut anularea taxei claw-back în valoare de peste 15 milioane lei, echivalentul a 3 milioane de euro.