Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a scos la vanzare marti, 30 ianuarie,  pachetul majoritar de actiuni al institutului de cercetare INAR (Institutul National de Autovehicule Rutiere) S.A. Brasov, reprezentand 57,10% din capitalul social. Cele 476.180 de actiuni detinute de stat la INAR vor fi vandute prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice, in cadrul careia oferta tehnica va detine o pondere de 60%, arata un comunicat al Autoritatii.  

INAR S.A. este cel de-al patrulea institut de cercetare lansat la privatizare in 2007, anul in care AVAS si-a propus sa scoata la vanzare toate institutele detinute de stat in acest domeniu. Legistlatia in vigoare protejeaza institutele de cercetare la momentul trecerii lor in proprietate privata astfel incat ele sa nu devina tinta unor investitori care vor sa faca alt tip de afacere decat cea de cercetare – dezvoltare. 

Pentru participarea la negociere ofertantii INAR trebuie sa indeplineasca cumulativ criteriile de precalificare, care constau in  inexistenta sanctiunilor penale pentru savarsirea unor fapte precum gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, sau alte contraventii si infractiuni prevazute de lege. Totodata, ofertantii trebuie sa detina experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare – dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, si sa prezinte dovada de bonitate financiara si capacitate de a prelua o noua afacere. 

Oferta finala, impreuna cu documentele de precalificare si calificare, vor putea fi depuse la sediul AVAS pana la data limita de 26.02.2007, iar  documentele de precalificare se vor deschide la aceeasi data, in prezenta tuturor potentialilor cumparatori. 

INAR S.A. Brasov activeaza in domeniul cercetarii si dezvoltarii in stiinte fizice si naturale, si ceilalti actionari ai societatii sunt SIF Transilvania cu o cota de 38,99% si persoane fizice cu 3,91%.

 

Sursa: Capital 30 Ianuarie 2007