"După cum se poate vedea din comentariile lui Kim Jong Il, cuprinse în aceste documente de uz intern ale Partidului Muncitoresc din RDPC (Republica Democratică Populară Coreeană), uzina de îmbogăţire a uraniului deschisă oamenilor de ştiinţă americani în 2010 nu avea drept destinaţie industria civilă", comentează ziarele menţionate, preluate de Yonhap.

Fostul lider nord-coreean, căruia i-a succedat în funcţie fiul său cel mai mic Kim Jong-un, dăduse ordin ‘privind producţia în masă a bombelor atomice’, relevă documentele ajunse în posesia publicaţiilor japoneze, care subliniază că este pentru prima oară când se descoperă un ordin scris dat de Kim Jong Il privind fabricarea în masă de bombe atomice.

Presa de la Tokyo mai menţionează în acest context că documentele datează din luna februarie, fără vreo precizare a anului când fusese dat ordinul de dezvoltare a programului nuclear nord-coreean.

În acelaşi timp, media nipone remarcă faptul că dispoziţiile din respectivele documente vin în contradicţie cu poziţia oficială a Phenianului, care pretinde că produce doar uraniu slab îmbogăţit pentru a face faţă necesităţilor în materie de energie electrică ale ţării, transmite Agerpres.