“Este cea mai mare mândrie pentru noi, vâlcenii, această performanţă a lui Ionuţ. Ştiam că este un copil de excepţie, dar aseară când am văzut aplauzele primite eu am fost emoţionat. Este primul premiu câştigat de un român. Săptămâna a fost una de excepţie pentru Ionuţ, după ce în urmă cu doar trei zile a câştigat la Huston alt premiu”, a precizat sâmbătă prof. Remus Grigorescu.

Ionuţ Budişteanu a câştigat, pe lângă Gordon E. Moore, şi primul loc la categorie, alături de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a câştigat şi două premii speciale din partea companiilor care sponsorizează premiile.

Budişteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. După ce anul trecut a câştigat premii în valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care utiliza senzorii de pe limbă pentru a crea imagini, dedicat nevăzătorilor, anul acesta a decis să facă o maşină care se conduce singură cu ajutorul unui radar 3D. Întregul sistem, care include şi şapte computere menite să decodeze informaţia primită de la radar, ar costa aproximativ 7.000 de dolari. Radarul, cea mai importantă parte a sistemului, necesită 3.000 de dolari şi mai are nevoie de perfecţionare (este foarte dificil să identifice o persoană aflată în spatele unor obiecte precum tufişurile, de exemplu).
Cum reușesc niște români să câștige 100.000 de dolari pe săptămână. E ILEGAL!

Varianta utilizată de Ionuţ la experimente şi prezentată la Intel ISEF a costat doar 400 de dolari.

Ionuţ Budişteanu are 18 ani şi este elev la Grupul Şcolar OLTCHIM. Are deja în palmares 90 de premii naţionale şi internaţionale.

Săptămâna această, o vâlceancă, Ileana Popescu, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Alexandru Lahovary, a obţinut premiul de excepţie la Olimpiada Internaţională de Limba Latină.