Consiliul Director al Bancii Mondiale a aprobat marti un imprumut destinat Romaniei in valoare de 58,5 milioane de dolari pentru finantarea proiectului de incluziune sociala, a anuntat institutia financiara internationala.

Proiectul vizeaza imbunatatirea conditiilor de trai si incluziunea sociala a celor mai defavorizate si vulnerabile categorii sociale, printre care minoritatea roma, copiii din orfelinate, persoanele cu dizabilitati precum si victimele violentei in familie. Potrivit institutiei, proiectul a fost elaborat conform noii strategii de parteneriat cu Romania, pentru a sprijini indeplinirea angajamentelor din memorandumul comun de incluziune semnat cu Uniunea Europeana.

Pe masura ce Romania se apropie de data aderarii la Uniunea Europeana, trebuie sa se concentreze asupra problemelor sociale si a impactului negativ al reformelor asupra celor mai vulnerabile categorii de populatie, dar si asupra aspectelor referitoare la adoptarea cerintelor din acquis-ul comunitar.

Conform comunicatului, populatia de etnie roma traieste sub pragul de saracie in proportie de 74%, rata mortalitatii infantile este de patru ori mai mare decat media pe tara si doar 13% dintre romi sunt angajati legal. In ceea ce priveste tinerii, circa 30% din copii sub varsta de 15 ani sunt saraci. Sistemul de protectie pentru cele peste 400.000 persoane cu dizabilitati inregistrate se plaseaza sub standarde. In fiecare an, 5.000 de tineri institutionalizati parasesc institutiile pentru a intra in societate la implinirea varstei de 18 ani. Acestia nu au locuinte, locuri de munca si experienta sociala si au nevoie de sprijin.

Proiectul pentru incluziune sociala are patru componente.

Programul de interventie prioritara va acorda granturi pentru finantarea de mici proiecte de infrastructura si pentru servicii comunitare locale in asezarile sarace de romi.

Componenta pentru educatie infantila timpurie incluziva va spori accesul la educatie prescolara al copiilor cu varste intre trei si sase ani, inclusiv al copiilor provenind din grupuri defavorizate, precum etnia roma. Aceasta va creste calitatea educatiei timpurii prin instruirea cadrelor didactice si imbunatatirea programelor de invatamant si a materialelor didactice.

Componenta pentru asistenta sociala se va axa pe reabilitarea facilitatilor de ingrijire pentru persoanele cu dizabilitati, construirea de noi institutii de asistenta, instruirea personalului si acordarea de servicii de consultanta ocupationala persoanelor cu dizabilitati. In mod similar, aceasta va stabili o retea nationala de servicii integrate pentru tinerii expusi riscurilor si va sustine serviciile pentru victimele violentei in familie.

Componenta pentru consolidare institutionala pentru incluziunea romilor va acorda asistenta Agentiei Nationale a Romilor. Activitatile din cadrul acestei componente vor contribui, printre altele, la intarirea capacitatii de accesare a fondurilor UE.

Pana in momentul in care proiectul va fi finalizat, aproximativ 70% din populatia roma din asezarile sarace vizate va consemna imbunatatiri ale conditiilor elementare de trai, mai multi copii provenind din categorii vulnerabile vor fi inscrisi la gradinita, persoanele cu dizabilitati vor beneficia de servicii de mai buna calitate, iar rata de angajare a tinerilor de 18 ani si peste care beneficiaza de centre de servicii multifunctionale va creste cu aproximativ 40%.

Proiectul pentru incluziune sociala este un imprumut de investitii specific, cu o maturitate de 17 ani, incluzand o perioada de gratie de cinci ani.

Sursa: Banca Mondiala, 14 iunie 2006